Follow by Email/Obserwuj przez Email

niedziela, 4 stycznia 2009

HISZPAŃSKA SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM I ZIEMNIAKAMI (PYCHA)

Jest to pyszna i chyba dosyć kaloryczna sałatka, ale warta grzechu ;)
Najśmieszniejsze jest to, że wygląda niezbyt atrakcyjnie, lecz gdy tylko goście jej spróbują, zaraz znika z półmiska.
Nauczyłam się ją robić dawno temu od mamy znajomego Hiszpana.


Składniki:

  • 5 duzych ziemniaków
  • 4 jajka
  • puszka groszku
  • puszka tuńczyka 
  • średnia cebula
  • majonez
  • olliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny (może być zwykły, ten kwaśniejszy)

Gotujemy jajka na twardo a ziemniaki w mundurkach na miękko ;)

Kroimy cebule w „piórka” (poprzeczne, cieńkie paseczki) zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli i ze 3-4 łyżki octu (do cebuli może być zwykły). Czekamy aż się zamarynuje.
Kroimy ostudzone ziemniaki i jajka, dodajemy groszek, cebulę, tuńczyka (rozdrobnionego widelcem), kilka łyżek oliwy z oliwek, ze dwie łyżki majonezu, kilka kropel octu balsamicznrgo, sól, świeżo-mielony pieprz.

Smacznego!

II Bar sałatkowy zaproszenie

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń