Follow by Email

czwartek, 8 stycznia 2009

SOS MARINARA

Taki sos nadaje się nie tylko do spaghetti, ale też np. do klopsików lub jako dip do chleba.
Najlepszy robi mój Wąż.

Składniki:

  • pomidory - świeże lub z puszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier, opcjonalnie: mchilli
  • zioła świeże lub suszone (bazylia, oregano)

Smażymy na oliwie zioła i przyprawy, po chwili dodajemy cebulę i czosnek pokrojony w płatki. Gdy cebulka będzie już złota, wlewamy przecier pomidorowy lub pokrojone pomidory. Doprawiamy solą i cukrem.

Podajemy je ze spaghetti lub inna pasta.
Możemy dodać podsmażoną kiełbaskę chorizo, tuńczyka, kawałki szynki parmeńskie, boczek - co lubicie.

1 komentarz:

  1. polecam do zlotej cebulii czosnku dodac marchewki i troszke selera naciowego, podsmazyc, zalac sosem pomidorowym i podlac bialym winem, poczekac az odparuje i zmiksowac wszystko razem
    tez pycha:)
    buzia!

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń