Follow by Email

poniedziałek, 5 stycznia 2009

WOŁOWINA DUSZONA Z PIECZARKAMI- danie zimowe

(dla 2 osób- chłopca i dziewczynki :)

300-400g mięsa wołowego
2 cebule
2 szklanki bulionuoliwa z oliwek (około 8 łyżek)
4 średnie pieczarki (zależnie od wielkości) mozna dodatkowo wrzucic ze 3 suszone grzybki
natka z pietruszki
mąka
przyprawy: słodka papryka, kminek mielony, jałowiec, lubczyk, sól, świeżo-mielony pieprz

300-400g wołowiny (np. ligawa, staram się kupować najchudsze mięso, ale może też być „marketowa” chuda porcja gulaszowa. W sklepie proszę o pokrojenie na gotowe kotlety, w niektórych sklepach mają też specjalne maszynki do rozbijania mięsa, a jeśli nie- rozbijamy je sami) kroimy na kawałki średnicy ± 3cm, oprószamy w mące i wrzucamy na gorącą oliwę z oliwek (±5 łyżek) zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem (nie solimy- bo wołowina nam stwardnieje). Podczas, gdy wołowina się smaży, kroimy w kostkę dwie średnie cebule dusimy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na osobnej patelni. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy je około 10 minut na niewielkim ogniu razem z cebulką. Do wołowiny dodajemy około 2 szklanek bulionu (lub łyżeczkę przyprawy warzywnej i zalewamy 2 szklankami wody), następnie wrzucamy pieczarki z cebulką oraz przyprawy tj. słodka papryka, kminek mielony, lubczyk, sól, świeżo-mielony pieprz (wedle uznania) oraz posiekaną natkę z pietruszki.
Dusimy wszystko razem około 1h. Należy sprawdzać, czy mięso jest miękkie, w razie potrzeby podlewamy wodą.

Gulasz świetnie pasuje do kaszy gryczanej (przepis babci Irenki) , można podać z kiszonym lub konserwowym ogórkiem.

Czas przygotowania: 1,5 h (praca ludzka: 40 min+gotowanie J)

Ilość kalorii: nieistotna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń