Follow by Email

poniedziałek, 5 stycznia 2009

ZUPA ZE SZCZUPAKA

Czasami lubię ryby czasami nie za bardzo, zależy od dnia. Zupę rybną za to lubię zawsze. Do stworzenia tej, zainspirowała mnie zupa serwowana "u Cywila" w Niechorzu.
Postanowiłam zrobić swoją, inną, pikantno-pomidorową zupę rybną.

Potrzebujemy do niej:

  • filet ze szczupaka (może być inna ryba)
  • 3 marchewki
  • kawalek selera
  • por
  • mała cukinia
  • czosnek- 3 zabki
  • srednia cebula
  • oliwa z oliwek
  • przecier pomidorowy (mały)
  • przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie, papryka slodka, pieprz cayene, pieprz czarny i bialy, koperek i natka suszone, sol, przyprawa warzywna, kostka rosolowa, sos Worcestershire)

Filet gotujemy aż będzie miękki razem z przyprawami: 3 listami laurowymi, 6 ziarnami ziela, papryka, pieprzem, przyprawa warzywna, natką i koperkiem.
Cebulę, ząbek czosnku, pora i cukinię podsmażamy na oliwie z oliwek. Marchew kroimy w 2 cm patyczki, a pora w płatki o srednicy cm.
Wywar z ryby przecedzamy i wyrzucamy „śmieci”, rybe dzielimy na drobne kawalki pozbywając się ości i tak przygotowaną dodajemy spowrotem do wywaru razem ze wszystkimi warzywami i kostka rosołową. Na koniec dodajemy odrobine sosu Worcestershire i przecier.
Można podawać z makaronem ryżowym lub pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń