Follow by Email

niedziela, 4 stycznia 2009

MOJA SUPER ZUPA RYBNA

Jest to jedna z moich ulubionych zup, zwłaszcza, że sama ją wymyśliłam ;)
Jest pyszna i robi się ją szybko. Lubię ją doprawić sporą ilością tabasco lub pieprzu cayenne, ale w łagodnej wersji jest też smakuje super.

Składniki:

4 duże kawałki ryby (ja lubię filet z soli)
6 paluszków krabowych
12 dużych krewetek
papryczka chilli (opcjonalnie słodka papryka, najlepiej upieczona i obrana ze skórki)
1 średnia cebula
włoszczyzna (pokrojony w pałeczki lub starty na tarce seler, marchew, pietruszka i por w talarkach)
koncentrat pomidorowy lub
tomate frito

oliwa z oliwek - 4 łyżki
przyprawy: sól, cukier, kurkuma, pieprz, majeranek, lubczyk, cząber, papryka słodka i ostra, chilli/tabasco/pimiento chilli sauce 

Rybę zalewamy wodą i dajemy jej popływać przez około 10 minut. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy do ryby wraz z pokrojonymi warzywami. Gotujemy chwilę aż warzywa będą miękkie.
Krewetki obieramy z pancerzyków, paluszki kroimy na kawałki grubości 1 cm. Wrzucamy do zupy.
Jeśli ktoś nie lubi paluszków krabowych, nie musi ich dodawać, ale dają fajny efekt - rozwinięte wyglądają jak makaron.
Przyprawiamy: sporą ilością majeranku, solą, świeżo zmielonym pieprzem, chilli, słodka i ostrą papryką, opcjonalnie: lubczykiem i/lub cząbrem.

Na koniec dodajemy przecier pomidorowy z płaską łyżeczką cukru lub  mój ulubiony sos pomidorowy - tomate frito (Sos z podsmażonej na oliwe cebuli, pomidorów, doprawiony cukrem, solą i zmiksowany. Kiedyś był dostępny w Polsce, ale ciężko na niego trafić, więc sama go robię)

Gotujemy jeszcze chwilę i voila!

Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką.
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń