Follow by Email/Obserwuj przez Email

środa, 11 lutego 2009

KREWETY TYGRYSIE SUPER EXTRA PYCHA!

Krewety muszą być u nas przynajmniej raz na dwa tygodnie, dlatego zawsze robie zapas i mam je w lodówce.
Gdy jesteśmy na wakacjach, kupuję swieże w pancerzykach. Polsce najczęściej mrożone, obrane. Z niemrożonymi jest loteria, raz trafiłam na niezbyt świeże i się zniechęciłam

Dla dwóch osób wystarczy 250g krewetek, dla czterech- 500g, chyba, że robimy jeszcze różne inne przystawki wtedy mniej.
Podaję przepis na moją ulubioną wersję z chilli, a poniżej jeszcze kilka innych krewetkowych opcji.


  • 250g krewetek
  • papryczka chilli (lub połowa)
  • czosnek: ze 4-5 ząbków
  • pieprz, sól
  • oliwa z oliwek
  • pęczek natki z pietruszki
  • sok z cytryny (opcjonalnie pół szklanki białego wytrawnego wina)


Obrane lub nie krewetki płuczemy przez chwilę w zimnej wodzie (w przypadku mrożonych- aż się rozmrożą), następnie skrapiamy je cytryną. Na patelni podsmażamy czosnek, dużo czosnku pokrojonego w plasterki lub wyciśniętego- jak kto lubi oraz pokrojoną drobno papryczkę chilli. Dosypujemy posiekaną natkę z pietruszki, doprawiamy świeżo-mielonym pieprzem i solimy. Dodajemy krewetki. Na patelnię możemy wrzucić ze dwa plasterki cytryny a na koniec dodać pół szklaneczki białego pół/ lub wytrawnego wina. Smażymy wszystko około 10 min. (aż krewetki będą miękkie, jeśli są w pancerzykach- smażą się chwilę dłużej)

Podajemy ze świeżym pieczywem grzankami lub pomidorowo czosnkowym ryżem.

Krewetki w pancerzykach są bardzo towarzyskim daniem, jemy je palcami i wszyscy mają super fun :)
(trzeba pamiętać o dużej ilości serwetek) Palce lizać i to dosłownie!

Wersja bardzo pikantna:
dodajemy pokrojoną papryczkę chilli i cayene w proszku

Wersja łagodna: dodajemy pokrojony w drobna kostkę obrany pomidor (już wtedy rezygnujemy z cytryny i wina) à ta wersja jest smaczna z ryżem wymieszanym z oliwa z oliwek i podsmażonym czosnkiem.

Wersja koperkowa: zamiast natki z pietruszki można dodać koperek i smazyc na masle

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń