Follow by Email

środa, 24 czerwca 2009

BAKŁAŻAN ZAPIEKANY W SOSIE POMIDOROWYM

Jest to danie inspirowane hiszpańską przystawką, którą wypróbowaliśmy ze znajomymi na naszej ulubionej, ukrytej plaży. Bardzo mi smakowało i postanowiłam spróbować odtworzyć je w domu, modyfikując po swojemu. Jest to zatem wariacja na temat hiszpańskiego bakłażana ;)

Do przygotowania potrzebujemy:

  • sporego bakłażana
  • oliwę z oliwek
  • ser parmezan lub inny twardy
  • sól, cukier, pieprz, oregano, bazylię
  • czosnek, cebulę
  • sos pomidorowy np. tomate frito


Bakłażana obieramy, kroimy w małe kostki. Podsmażamy na oliwie z oliwek. Oceniamy sami ile oliwy potrzeba, ponieważ bakłażan lubi chłonąć musimy uważać, żeby sie zarumienił a nie utonął w tłuszczu.
Przekładamy bakłażana do naczynia żaroodpornego.

Sos: podsmażamy cebulkę, czosnek i przyprawy na małej ilości oliwy. Dodajemy sos pomidorowy. Doprawiamy go do smaku cukrem, solą i resztą przypraw.
Zalewamy bakłażana, posypujemy startym parmezanem i zapiekamy.

II OPCJA:
Możemy też udusić bakłażana w sosie bez zapiekania. Czasami tak robię i gdy bakłażan się rozleci, podaję taki sos do makaronu penne.

3 komentarze:

  1. Chciałam się zapytać ile zapiekasz bakłażana w piekarniku i w jakiej temperaturze? zetka66

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem leniwa, niecierpliwa i wszystko robię na oko, dlatego zwykle wrzucam termoobieg, maksymalną temperaturę i czekam aż ser się przypiecze, co trwa mniej więcej 10-20 minut ;)

    Przy temperaturze bez termoobiegu 180-200 stopni, 20-30 minut.

    OdpowiedzUsuń
  3. acha, i polecam zrobić z sosem tomate frito
    http://gotowanienawszystko.blogspot.com/2009/09/tomate-frito.html
    o wiele lepiej smakuje niż ze zwykłym przecierem :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń