środa, 24 czerwca 2009

USZKA/PIEROGI

Ciasto: mąka, jajko (ale niekoniecznie), gorąca woda

Farsz: gotowane mięso wołowe (może być z rosołu) mielimy w maszynce, pieprz, dodajemy drobno pokrojona, usmażoną na oliwie cebulkę, podsmażamy z mięsem, sól

Farsz grzybowy: ugotowane grzyby (prawdziwki), mielemy w maszynce, cebulka, pieprz i sól, można dodać jajko (mama dodaje, babcia nie) podsmarzamy an patelni, sól, pieprz

Farsz do pierogów kapustą i grzybami: gotujemy kiszoną kapustę i grzybki, cebulka, siekamy wszystko razem, albo przez maszynkę z dużymi oczkami.

Farsz do kołdunów: wołowe surowe, masło (lub łój z mięsa), cebulka, czosnek (jak ktoś lubi), sól i pieprz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń