Follow by Email

środa, 24 czerwca 2009

TRADYCYJNA ZUPA GRZYBOWA

To zupa, na którą czekam cały rok, ponieważ jem ją tylko w Święta. Jest bardzo intensywna, wspaniała. Od pokoleń w mojej rodzinie.

Składniki:

  • różne suszone grzyby - duży słoik
  • włoszczyzna
  • cebula
  • sól 
  • pieprz
  • masło
  • 2 łyżki mąki pszennej


Grzyby płuczemy kilka razy i wraz z włoszczyzną dodajemy do garnka. Pokrojoną w drobną kostkę cebulę przesmażamy na maśle. Dodajemy do wywaru. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy grzyby będą miękkie możemy je wyjąć i pokroić w paski. Wyjmujemy również włoszczyznę, której nie dodajemy ponownie. Zupę zaciągamy zasmażką z masła i mąki.

Podajemy z uszkami grzybowymi lub z łazankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń