Follow by Email/Obserwuj przez Email

poniedziałek, 12 października 2009

NADZIANY INDYK

Kupiłam duży filet z piersi indyka z pomysłem, żeby zrobić zdrową domową pieczeń na kanapki, bo zmęczyły mnie przesolone sklepowe wędliny.
I wyszło mi coś całkiem fajnego... co wygląda tak:
Filet z indyka czyścimy, wykrajamy żyłki i inne paskudztwa. Rozkładamy na deseczce, przykrywamy folią spożywczą i zabijamy go ponownie tłuczkiem. W ten sposób najlepiej jest bić delikatne mięso (cielęcina, polędwica wołowa, drób), wtedy się nie rozlatuje.


Farsz:


  • 100g wątróbki drobiowej
  • jajko
  • bułka tarta
  • natka z pietruszki
  • łyżka masła
  • orzechy włoskie
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek


Wątróbkę czyścimy i miksujemy, zagęszczamy bułką tartą (około 4 łyżek), dodajemy masło, jajko, natkę, przyprawy i posiekane orzechy włoskie.
Filet z indyka solimy z obydwu stron i smarujemy farszem. Zawijamy i związujemy nitką jak małą szyneczkę. Skrapiamy oliwą i podlewamy wodą (około pół szklanki) Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około godzinę.

My zjedliśmy kilka plastrów na ciepło do kminkowych ziemniaczków a reszta będzie na kanapki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń