Follow by Email

wtorek, 3 listopada 2009

NASZA ULUBIONA PASTA Z MAKRELI

Ta pasta gości na naszym stole dosyć często. Bardzo ją lubimy i  podczas rybnych zakupów, wybieram również jedną tłuściutką makrelę.
Rybne zakupy najlepiej robić w Warszawie w czwartki lub piątki, ponieważ od lat w te dni właśnie świeże ryby i owoce morza przylatują do stolicy :)

Na miseczkę pasty potrzebujemy:

  • wędzoną makrelę
  • olej rzepakowy lub słonecznikowy (oliwa z oliwek jakoś mi do tej pasty nie pasuje)
  • 4 jajka
  • 2 ogórki kiszone (opcjonalnie)
  • cebulka (może być dymka)
  • sól, pieprz

Obieramy makrelę i rozdrabniamy widelcem (poszukując zabłąkanych ości), dodajemy posiekane jajko i cebulę oraz ze 3 łyżki oleju, doprawiamy solą i pieprzem. Ja ostatnio zaczęłam dodawać do niej kiszone ogórki.








1 komentarz:

  1. Robię podobnie z tym,że wszystko przekręcam przez maszynkę do mięsa z grubym sitkiem i dodaję cebulę i trochę koncentratu pomidorowego.

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń