wtorek, 22 grudnia 2009

MAKOWIEC NA KRUCHYM CIEŚCIE


CIASTO:
- 375 g mąki pszennej tortowej
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 75g cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 jajka
- 175g masła lub margaryny



MASA MAKOWA:
- duża puszka (900g) gotowej masy makowej
- 2 jaja
- garść rodzynek
- garść migdałów
- roztrzepane jajko posmarowania wierzchu
ciasta.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać do miski. Dodać cukier , cukier waniliowy, jajka, masło lub margarynę. Składniki ucierać , wyrobić ciasto. Na posypanej stolnicy wyrobić ciasto na gładka masę. Jeśli będzie się kleiło, dodać odrobinę mąki( nie za wiele). Ciasto podzielić na 3 części : 2 użyć do ułożenia spodu na, natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia , blasze. Jedną schować do lodówki.
Zrobić masę makową. Wymieszać wszystkie składniki łyżką i wyłożyć na, wcześniej ułożony w formie, spód.Wyciągnąć z lodówki pozostałą część ciasta , rozwałkować , obficie obsypując mąką, wykrawać paski i układać je na wierzchu ciasta , tak aby utworzyć wzór kratki. Posmarować całość rozmąconym jajkiem. Ciast piec około 50 min. w temperaturze 180-190 stopni. Po wyjęciu dobrze ostudzić.

6 komentarzy:

  1. Właśnie jem makowca według twojego przepisu - brak mi słów aby opisac smak. Boossskkkkooo

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm Kochana! Zostanie cos do Sylwestra? :)) Buziaki dla Doboszków świąteczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny prosty tani i bardzo smaczny Polecam !

    OdpowiedzUsuń
  4. Prosze napisac jaki wymiar blaszki?z gory dziekuje!!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam na troszkę większej blaszce(bo nie miałam 24x24) i makowiec wyszedł super.Dziękuję i polecam!

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń