Follow by Email

poniedziałek, 12 stycznia 2009

Smakuje najlepiej w małym berlińskim barze kanapkowym na Kudamie, ale jej polska wersja jest także OK.

Zaczynamy od kupna dobrego ciemnego chleba ze słodkawym aspektem (jak np. razowy na miodzie) oraz matiasów w oleju podwędzanych. Kroimy śledziki na średnie kawałki i układamy je na posmarowanej cienko kromce - oczywiście masłem. Pozostałe składniki kanapki to: doby pomidor lub małe pomidorki, cebula fioletowa pocięta w krążki oraz jajko na twardo. Dużo pieprzu, ewentualnie gałązka koperku. W galerii kanapek rybnych wysoka pozycja!

Przetestujcie ją popijając dobrym niemieckim piwem.
1

Niby typowa, ale pycha!

Składniki:

  • makrela wędzona, obrana, z usuniętymi dokładnie ośćmi
  • jajka na twardo, posiekane
  • ogórek kiszony - kostka
  • cebulka drobno posiekana
  • pieprz czarny

Całość dokładnie wymieszać, zostawić na trochę, aby się przegryzła i wcinamy na chlebku z masełkiem.











0

Pasta szprotkowa najlepiej smakuje na ciemnym chlebie np. typu litewskiego, koniecznie z masłem - nie z margaryną! Nieźle smakuje także na bagietce z sałatą kruchą lub cykorią.

Składniki:

  • szprotki
  • cebulka posiekana
  • ogórek świeży - kostka lub ewentualnie korniszony
  • twaróg
  • koperek
  • trochę soku z cytryny, sól i dużo czarnego pieprzu

Rozgnieść widelcem obrane ze skóry szprotki - wersja wykwintna zmielić w blenderze, ale wtedy trzeba dodać więcej twarogu. Całość dokładnie mieszamy i smarujemy.
1

czwartek, 8 stycznia 2009

Taki sos nadaje się nie tylko do spaghetti, ale też np. do klopsików lub jako dip do chleba.
Najlepszy robi mój Wąż.

Składniki:

  • pomidory - świeże lub z puszki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, cukier, opcjonalnie: mchilli
  • zioła świeże lub suszone (bazylia, oregano)

Smażymy na oliwie zioła i przyprawy, po chwili dodajemy cebulę i czosnek pokrojony w płatki. Gdy cebulka będzie już złota, wlewamy przecier pomidorowy lub pokrojone pomidory. Doprawiamy solą i cukrem.

Podajemy je ze spaghetti lub inna pasta.
Możemy dodać podsmażoną kiełbaskę chorizo, tuńczyka, kawałki szynki parmeńskie, boczek - co lubicie.

1


  • 2 serki homogenizowane (może być Danio)
  • 15g żelatyny (niecała torebka)
  • 1 galaretka wisniowa
  • 5 łyżek konfitury wiśniowej (najlepiej domowej J)
  • gorzka czekolada ¼


Żelatynę rozrabiamy z niewielką ilością gorącej wody. 2/3 wlewamy do serka mieszamy i odstawiamy. 1/3 żelatyny mieszamy z konfiturą. Galaretkę rozrabiamy z gorącą wodą (mniej niż ½ litra). Czekoladę kruszymy lub ścieramy na tarce.

Szklaną miseczkę lub salaterkę nacieramy bardzo małą ilością oliwy (nadmiar można wytrzeć papierowym ręcznikiem) Robimy tak, żeby deser łatwiej było wyjąć.
Wlewamy na dno konfiturę i posypujemy startą czekoladą. Wkładamy do zamrażalnika na około 10 minut. Następnie zalewamy serkiem i również wklądamy do zamrażalnika aż stężeje. Na końcu zalewamy wszystko galaretką. Jak galaretka się ściśnie deser wyjmujemy na talerz odwracając miseczkę do góry dnem i kroimy jak tort.
0

dla 2 osób:

  • 3-4 sznycelki z piersi indyczej
  • 1 mala cebula
  • 1 mały por
  • 1 łyzka masła
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki bulionu
  • sól, pieprz


3-4 cienko ukrojone sznycelki z piersi indyka (wtedy nie trzeba ich zbijać- ale jeśli chcemy, żeby nie uszkodzić mięsa powinniśmy robić to przez folie) obtaczamy w świeżo-zmielonym pieprzu i soli, wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek (± 2 łyżki) i smażymy aż się przyrumienią. Następnie przekładamy do rondelka i na każdy sznycelek kładziemy kawałeczek masła (około pół łyżeczki), przykrywamy, odstawiamy.
Cebulkę pokrojoną w piórka (czyli podłużne paseczki) oraz pora pokrojonego w pół-talarki wrzucamy na patelnię z oliwą po sznyclach i dusimy przez około 5-10 minut na małym ogniu, dodajemy pół szklanki bulionu i przekładamy do rondelka ze sznycelkami.

Podajemy z ziemniaczkami i mizerią (albo z czymkolwiek innym ;)

Czas przygotowania: 30 minut max

Ilość kalorii: niewiele
0

poniedziałek, 5 stycznia 2009

(dla 2 osób- chłopca i dziewczynki :)

300-400g mięsa wołowego
2 cebule
2 szklanki bulionuoliwa z oliwek (około 8 łyżek)
4 średnie pieczarki (zależnie od wielkości) mozna dodatkowo wrzucic ze 3 suszone grzybki
natka z pietruszki
mąka
przyprawy: słodka papryka, kminek mielony, jałowiec, lubczyk, sól, świeżo-mielony pieprz

300-400g wołowiny (np. ligawa, staram się kupować najchudsze mięso, ale może też być „marketowa” chuda porcja gulaszowa. W sklepie proszę o pokrojenie na gotowe kotlety, w niektórych sklepach mają też specjalne maszynki do rozbijania mięsa, a jeśli nie- rozbijamy je sami) kroimy na kawałki średnicy ± 3cm, oprószamy w mące i wrzucamy na gorącą oliwę z oliwek (±5 łyżek) zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem (nie solimy- bo wołowina nam stwardnieje). Podczas, gdy wołowina się smaży, kroimy w kostkę dwie średnie cebule dusimy na niewielkiej ilości oliwy z oliwek na osobnej patelni. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy je około 10 minut na niewielkim ogniu razem z cebulką. Do wołowiny dodajemy około 2 szklanek bulionu (lub łyżeczkę przyprawy warzywnej i zalewamy 2 szklankami wody), następnie wrzucamy pieczarki z cebulką oraz przyprawy tj. słodka papryka, kminek mielony, lubczyk, sól, świeżo-mielony pieprz (wedle uznania) oraz posiekaną natkę z pietruszki.
Dusimy wszystko razem około 1h. Należy sprawdzać, czy mięso jest miękkie, w razie potrzeby podlewamy wodą.

Gulasz świetnie pasuje do kaszy gryczanej (przepis babci Irenki) , można podać z kiszonym lub konserwowym ogórkiem.

Czas przygotowania: 1,5 h (praca ludzka: 40 min+gotowanie J)

Ilość kalorii: nieistotna
0

Czasami lubię ryby czasami nie za bardzo, zależy od dnia. Zupę rybną za to lubię zawsze. Do stworzenia tej, zainspirowała mnie zupa serwowana "u Cywila" w Niechorzu.
Postanowiłam zrobić swoją, inną, pikantno-pomidorową zupę rybną.

Potrzebujemy do niej:

  • filet ze szczupaka (może być inna ryba)
  • 3 marchewki
  • kawalek selera
  • por
  • mała cukinia
  • czosnek- 3 zabki
  • srednia cebula
  • oliwa z oliwek
  • przecier pomidorowy (mały)
  • przyprawy (listek laurowy, ziele angielskie, papryka slodka, pieprz cayene, pieprz czarny i bialy, koperek i natka suszone, sol, przyprawa warzywna, kostka rosolowa, sos Worcestershire)

Filet gotujemy aż będzie miękki razem z przyprawami: 3 listami laurowymi, 6 ziarnami ziela, papryka, pieprzem, przyprawa warzywna, natką i koperkiem.
Cebulę, ząbek czosnku, pora i cukinię podsmażamy na oliwie z oliwek. Marchew kroimy w 2 cm patyczki, a pora w płatki o srednicy cm.
Wywar z ryby przecedzamy i wyrzucamy „śmieci”, rybe dzielimy na drobne kawalki pozbywając się ości i tak przygotowaną dodajemy spowrotem do wywaru razem ze wszystkimi warzywami i kostka rosołową. Na koniec dodajemy odrobine sosu Worcestershire i przecier.
Można podawać z makaronem ryżowym lub pieczywem.
0

Pomidor
Mozarella
Oliwa z oliwek
Świeża bazylia
Ocet balsamiczny
Sól, pieprz

Dodatkowo: kapary, oliwki czarne i zielone, pesto, oliwa z pestek dynii

Pomidory obieramy, kroimy w plastry, kroimy mozarelle, ukladamy na pomidorach. Skrapiamy oliwą i octem. Możemy dodać posiekane kapary i przekrojone na pół oliwki, na wierzch kładziemy listki bazylii lub pesto giovanese.
0

Rukola
Pomidor
Awokado
Czarne oliwki
Czosnek
Oliwa z oliwek
Oliwa z pestek dyni
Ocet balsamiczny
Sól, pieprz

Kroimy pomidora, awokado, układamy na rukoli, polewamy sosem z oliwy, czosnku i przypraw. Posypujemy pokrojonymi w talarki oliwkami.
0

Mieszaknka sałat z przewagą rucoli
Pikantna kiełbaska chorizo

Czosnek
Moze byc, ale nie musi Mozarella
Sól, pieprz, oliwa
pomidro, ogórek lub inne dodatki

Kiełbaske kroimy w talarki podsmażamy (bez tłuszczu lub z kilkoma kroplami oliwy z oliwek)

Zdejmujemy z patelni a na czerwony tłuszcz wrzucamy plasterki czosnku i zarumieniamy.
Do sałaty dodajemy kawałki mozarelli, gorące chorizo i czonsek. Przyprawiamy solą, świeżym pieprzem i oliwą.
II Bar sałatkowy zaproszenie
0

Rucola
Suszone pomidory
Grana padano lub inny twardy ser
Orzeszki pinii (prażone na patelni)
Kapary
Zielone oliwki
Sól, pieprz, oliwa

Do rukoli dodac pokrojone w paski pomidory, dorzucić oliwki, kapary, posypac startym na duże kawałki serem i uprażonymi na patelnii orzeszkami. Pokropić oliwą z oliwek, solą i świeżo zmielonym pieprzem.
II Bar sałatkowy zaproszenie

0

Ta sałatka jest świetna latem, pożywna i odświeżająca. Można się nią naprawdę najeść :) Polecam!

Mieszanka sałat: rucola, sałata lodowa, sałata skandynawska lub zwyczajna (lub po prostu jedna z nich)
Pomidor
2 jajka na twardo
ogórek
rzodkiewki
oliwki
mozarella (mogą być kuleczki lub pokrojona w kosteczkę)
tuńczyk (najlepszy hiszpański lub włoski w oliwie z oliwek, do kupienia w tripacku np. w P&P)
cebula pokrojona w piórka (poprzeczne, cieńkie paseczki)
na sos: oliwa z oliwek, wyciśnięty czosnek, sok z cytryny, zioła, może być rozdziabane anchovis lub sos worchestershire lub ocet balsamiczny- jak kto lubi
można dodać awokado, suszone pomidory i wszystko, czego dusza zapragnie ;-]
0

Sałata skandynawska, lodowa lub mieszanka sałat
Twarda gruszka
Oliwa z oliwek
Namoczone rodzynki
Orzechy włoskie
Pieprz

Do sałaty dodać pokrojoną w małe paski gruszkę, posiekane grubo orzechy, rodzynki, skropić oliwą i doprawić swieżo zmielonym pieprzem (np. kolorowym)

0

Składniki:
- śledź
- ziemniaki/grule/pyry/kartofle najlepiej sałatkowe, czyli żółte (nie rozpadają się, można dostać w marketach) ugotowane w mundurkach
- cebula czerwona (raczej piórka niz kostka)
- kapary
- jajka na twardo pokrojone w dużą kostkę
- vingret miodowy (musztarda - najlepiej zwykła z odrobiną francuskiej/z całymi ziarnami gorczycy/, miód, aceto balsamico, sok z cytryny, oliwa)
- koperek (ew. natka)

Powinna się trochę "przegryźć" - najlepiej smakuje następnego dnia!
0

niedziela, 4 stycznia 2009






Przepyszny krem na ciepłe dni. Można jeść sam, z grzanką lub nachosami :)


Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • 2 średnie ogórki lub jeden duży
  • pół szlanki bulionu
  • garść świeżego koperku
  • sok z połówki limonki lub cytryny
  • sól
  • chlust dobrej oliwy

Można doprawić/opcjonalnie:
  • jogurt naturalny lub gęsta śmietana
  • czarne oliwki, ogórki małosolne
  • pieprz, odrobina tabasco lub sosu chilli

Miksujemy awokado, ogórki, sok z cytryny, przyprawy, koperek i bulion. Dodajemy łyżeczkę lub dwie jogurtu, tabasco i posypujemy pokrojonymi w talarki oliwkami. Podajemy schłodzony.
0

Jest to pyszna i chyba dosyć kaloryczna sałatka, ale warta grzechu ;)
Najśmieszniejsze jest to, że wygląda niezbyt atrakcyjnie, lecz gdy tylko goście jej spróbują, zaraz znika z półmiska.
Nauczyłam się ją robić dawno temu od mamy znajomego Hiszpana.


Składniki:

  • 5 duzych ziemniaków
  • 4 jajka
  • puszka groszku
  • puszka tuńczyka 
  • średnia cebula
  • majonez
  • olliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • ocet balsamiczny (może być zwykły, ten kwaśniejszy)

Gotujemy jajka na twardo a ziemniaki w mundurkach na miękko ;)

Kroimy cebule w „piórka” (poprzeczne, cieńkie paseczki) zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżeczkę soli i ze 3-4 łyżki octu (do cebuli może być zwykły). Czekamy aż się zamarynuje.
Kroimy ostudzone ziemniaki i jajka, dodajemy groszek, cebulę, tuńczyka (rozdrobnionego widelcem), kilka łyżek oliwy z oliwek, ze dwie łyżki majonezu, kilka kropel octu balsamicznrgo, sól, świeżo-mielony pieprz.

Smacznego!

II Bar sałatkowy zaproszenie
0

To jest nasza tradycyjna pasta na wielkanocne śniadanie. Dwa tygodnie wcześniej moi Rodzice sadzą połacie rzerzuchy. A rano w Wielkanoc Tata robi pastę :) Ja jestem jej wierną fanką.
Mój tata robi ją najlepiej na świecie. Z resztą jest prawdziwym specem od potraw przyrządzanych z jajek. Uwielbienie do jajek chyba jest u nas prezkazywane genetycznie ;)))

Składniki:

  • 10 jajek
  • chrzan, musztarda, majonez, sól pieprz
  • pokrojona drobno rzeżucha

Jaja kroimy drobno lub wyciskamy przez wyciskarkę do ziemniaków, dodajemy rzeżuchę, doprawiamy odrobiną majonezu, hcrzanu i musztardy oraz solą i pieprzem.

Smacznego!





2


Fiński przysmak, prosty i przepyszny.

Składniki:
  • Filet z łososia najlepiej bez skóry
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. soli gruboziarnistej
  • 1-2 szklanki posiekanego koperku 
  • odrobina wódki do skropienia (opcjonalnie)


Mieszamy sól, cukier (opcjonalnie koperek).
W szklanym naszyniu sypiemy warstwę mieszanki, układamy na niej rybę do, zasypujemy mieszanką, skrapiamy wódką, przykrywamy folia aluminiową i przyciskamy talerzykiem. Wstawiamy do lodówki.
Po minimum 24 godzinach do kilku dni, można próbować, czy ryba jest już dobra.
Łosoś może trochę poleżeć kilka dni w lodówce.

0


  • Mango
  • Maślanka lub jogurt naturalny
  • Miód
  • Kilka kropel cytryny lub limonki
  • Szczypta kurkumy

Miksujemy i pijemy J
0

Idealna w swej prostocie i co najważniejsze- absolutnie ekspresowa. Enjoy!


Składniki:
duża cukinia
2 ziemniaki
cebula
pół pora lub mały por lub bez pora ;)
sól, pieprz, przyprawy (lubczyk, koperek, papryka)
oliwa z oliwek
śmietanka lub gęsty jogurt
bulion - 2 szklanki

Warzywa pokroić i zalać bulionem, dodac łyżkę oliwy z oliwek i przyprawy, gotować aż będą miękkie. Po zdjęciu z ognia dodać łyżkę śmietanki. Zmiksować.





0

Seler naciowy
Czosnek
Jogurt lub gęsta śmietanka
Cukier, sól, pieprz, zioła
Oliwa z oliwek

Selera pokroić na drobne kawałki. Wycisnąć czosnek, dodać łyżeczkę cukru, łyżeczkę oliwy, sól, przyprawy. Zostawic na pół godziny aż puści sok. Na koniec dodać śmietankę.

0

Tortilla ziemniaczana to danie, które uwielbiają zarówno dorośli jak i dzieciaki.
Możemy ją podawać na ciepło na przykład na niedzielny brunch lub jako przystawkę pokrojoną w kostki i nadzianą na wykałaczki. Tak czy inaczej jedno jest pewne - tortilla zniknie szybko ;)


Składniki:

  1. kg ziemniaków
  2. 4-6 jajek
  3. Oliwa z oliwek, sól, pieprz


Podstawowa tortilla składa się z ziemniaków i jajek, możemy dodać do niej składniki takie jak: cukinia, cebula, szparagi, szpinak, por, papryka, ser żółty, szczypiorek, zioła, chorizo, boczek.
Ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwę (można powiedzieć, że gotujemy ziemniaki w oliwie nie smażymy). Możemy przykryć, żeby ziemniaki szybciej zmiękły. Jeśli chcemy dodać inne składniki to jest ten moment, kiedy ziemniaki będą na wpół miękkie. Następnie zalewamy wszystko rozbełtanymi jajkami i smażymy aż jaja się zetną. Możemy tortillę przerócić na drugą stronę przy pomocy talerza. Ja wolę przykryć patelnię pokrywką, wtedy warstwa górna ścina się szybciej bez potrzeby przewracania.












0

Szpinak swieży lub mrożony
Oliwa z oliwek
Ser gorgonzola lub rokpol
Czosnek
Śmietana
Przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka
Posiekane włoskie orzechy

Czosnek pokroić w płatki lub średnio posiekać, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy z oliwek.
Szpinak sparzyć i zblanszować, odsączyć i posiekać (chyba, że uzywamy mrożonego to rozmrozić i odparować) dodać do czosnku, podsmażyć chwilkę dodać przyprawy 2-3 łyżki gęstej śmietany, orzechy i kilka kawałków sera
Podawać z makaronem – rurkami lub spaghetti
0

Jest to jedna z moich ulubionych zup, zwłaszcza, że sama ją wymyśliłam ;)
Jest pyszna i robi się ją szybko. Lubię ją doprawić sporą ilością tabasco lub pieprzu cayenne, ale w łagodnej wersji jest też smakuje super.

Składniki:

4 duże kawałki ryby (ja lubię filet z soli)
6 paluszków krabowych
12 dużych krewetek
papryczka chilli (opcjonalnie słodka papryka, najlepiej upieczona i obrana ze skórki)
1 średnia cebula
włoszczyzna (pokrojony w pałeczki lub starty na tarce seler, marchew, pietruszka i por w talarkach)
koncentrat pomidorowy lub
tomate frito

oliwa z oliwek - 4 łyżki
przyprawy: sól, cukier, kurkuma, pieprz, majeranek, lubczyk, cząber, papryka słodka i ostra, chilli/tabasco/pimiento chilli sauce 

Rybę zalewamy wodą i dajemy jej popływać przez około 10 minut. W tym czasie na oliwie z oliwek podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy lekko się zarumieni dodajemy do ryby wraz z pokrojonymi warzywami. Gotujemy chwilę aż warzywa będą miękkie.
Krewetki obieramy z pancerzyków, paluszki kroimy na kawałki grubości 1 cm. Wrzucamy do zupy.
Jeśli ktoś nie lubi paluszków krabowych, nie musi ich dodawać, ale dają fajny efekt - rozwinięte wyglądają jak makaron.
Przyprawiamy: sporą ilością majeranku, solą, świeżo zmielonym pieprzem, chilli, słodka i ostrą papryką, opcjonalnie: lubczykiem i/lub cząbrem.

Na koniec dodajemy przecier pomidorowy z płaską łyżeczką cukru lub  mój ulubiony sos pomidorowy - tomate frito (Sos z podsmażonej na oliwe cebuli, pomidorów, doprawiony cukrem, solą i zmiksowany. Kiedyś był dostępny w Polsce, ale ciężko na niego trafić, więc sama go robię)

Gotujemy jeszcze chwilę i voila!

Najlepiej smakuje z chrupiącą bagietką.
Smacznego!


0

Łączna liczba wyświetleń