Follow by Email

niedziela, 10 stycznia 2010

PIERSI Z KURCZAKA Z PORAMI I SEREM PLEŚNIOWYM

Śnieg zasypał drogi, do sklepu daleko a w lodówce hula wiatr... ;)

Noworoczny tydzień spędziliśmy na wspomnieniu świątecznych smakołyków i wyjadaniu zapasów, bo nie chciało nam się robić żadnej, większej wyprawy do sklepu przy takiej pogodzie. Zmobilizowaliśmy się do tego dopiero w obliczu nadchodzącego weekendu i gości zaproszonych na PYZA-PARTY :)



Już w czwartek nasza lodówka miała do zaoferowania praktycznie tylko światło a musiałam nakarmić dwóch facetów i koleżankę.  Zajrzałam  więc do zamrażalnika i stwierdziam, że zimno, nie zimno, czas wyjąć piersi;)

Składniki:
piersi z kurczaka
duży por
ser pleśniowy typu rokpol
3 łyżki śmietany
oliwa z oliwek
sól, pieprz, kurkuma lub curry, papryka słodka i chilli (ja dodałam odrobinę sosu chilli)

Piersi kroimy w kosteczkę i smażymy z przyprawami na oliwie z oliwek. Gdy się lekko zarumieni, przekładamy do osobnego naczynia. Na tej samej patelni dusimy pokrojonowego w talarki pora.
Następnie, piersi wracają na patelnię. Dodajemy do nich śmietanę i ser pleśniowy. Dusimy wszystko razem przez chwilę.

Podałam go z ryżem z szafranem i wyciągnełam z zapasów pikielki od mojej Mamy. Między innymi mistrzowskie marynowane na słodko gruszki i super pikantne, piekielne, kiszone papryczki.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Znam wiele przepisów na kurczaka z porem, ale ten jest jednym z fajniejszych :D Zrobię na pewno niedługo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczaczek mniam mniam. A mnie bardzo zainteresowaly te gruszki. Tez ostatnio marynowalam gruszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Monika
    Przepis na gruszki na pewno wezmę od Mamy.
    Sama nie robię z oczywistej przyczyny - mam dobrego dostawcę ;)
    Lucy (ATs) przyniosła mi wczoraj słoiczek swoich gruszek, ona robi mistrzowskie przetwory. Byłoby super jakby wrzuciła coś na bloga.

    Dzięki Cynamon, mnie połączenie kury z porem bardzo odpowiada, kiedyś robiłam sznycelki z indyka z porem też są dobre http://gotowanienawszystko.blogspot.com/2009/01/pora-na-sznycelki-z-indyka_08.html

    pozdrawiam
    Ola

    OdpowiedzUsuń
  4. Monika
    tutaj znajdziesz przepis na gruszki mojej Mamy, okazalo się, że już go kiedyś umieściłam

    http://gotowanienawszystko.blogspot.com/2009/06/gruszki-w-occie.html

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń