wtorek, 9 marca 2010

Boeuf Stroganow


Ostatnio podczas bankietu rozmowa zeszła na gotowanie.
Wielbiciele dobrej kuchni mogą o jedzeniu rozmawiać godzinami. Nawet jeśli przed chwilą się poznali. Jedzenie zbliża ludzi i buduje dobre relacje.
Mój Rozmówca, który spędził w Moskwie wiele lat, podał mi kilka ciekawych przepisów kuchni rosyjskiej, między innymi na Stroganowa (błędnie nazywanego Strogonowem).
Mam nadzieję, że wszystko dobrze zapamiętałam, bo rozmowa była długa, miła i przy lampce wina.
Czekam na więcej, a najlepiej na książkę z Kuchnią Rosyjską.

Dzis zrobiłam Stroganowa z pamięci. Testowany przez dwóch, co prawda wygłodniałych, mężczyzn dostał wyśmienite recenzje :)

Składniki:
około kilograma mięsa wołowego (najlepsza oczywiście polędwica)
6 dużych pieczarek
2 średnie cebule
 duże pomidory
3 łyżki masła
4 łyżki mąki pszennej
kilka łyżek oliwy
sól, pieprz, papryka, listek laurowy, ziele
opcjonalnie: śmietana (ja zrobiłam bez)

Mięso kroimy na paski lub niewielkie kawałki w poprzeg włókien, obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i podsmażamy na oliwie (lub oleju), gdy się odrobinę zarumieni przekładamy do garnka.
Następnie szklimy cebulę i smażymy pieczarki. Dodajemy do mięsa, razem z listkiem laurowym, zielem angielskim i odrobiną papryki w proszku. Gotujemy (jeśli nie jest to polędwica, dosyć długo-aż zmięknie)
Na koniec kroimy pomidory w spore kawałki, dusimy na maśle i przecieramy przez sito do Strogonowa.
Na koniec zagęszczamy sos zasmażką z mąki i masła lub mąką z zimną wodą.
Możemy dodać śmietanę.


2 komentarze:

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń