Follow by Email

niedziela, 23 maja 2010

PAPRYKA NADZIEWANA RYBĄ I KREWETKAMI


Nadal nie mam zbyt wielkiej ochoty na mięso, więc kombinuję z rybą i owocami morza. Postanowiłam zrobić paprykę faszerowaną z naszym ulubionym ostatnio ryżem jaśminowym.

Składniki:
3 duże czerwone papryki
300g ugotowanego ryżu (u nas jaśminowy)
2 filety z morekiej ryby
300g krewetek zimnowodnych
dymka ze szczypiorkiem
garść świeżej posiekanej kolendry i natki z pietruszki)
2 ząbki czosnku
duży obrany ze skórki pomidor
2 łyżki oliwy z oliwek
jajko
sól, pieprz, papryka ostra w proszku
łyżka masła
starty grana padano

Dymkę siekamy i podsmażamy na odrobinie oliwy, dodajemy obranego ze skórki, pokrojonego pomidora i chwilę dusimy. Ostawiamy, żeby przestygło. Krewetki i rybę siekamy drobno, mieszamy z jajkiem, dodajemy zioła, przyprawy, wyciśnięty czosnek, pomidora z dymką i ryż. Mieszamy i wypełniamy połówki papryki. Na wierzch kładziemy kawałek masła i posypujemy startym serem. Możemy podlać odrobiną wody. Zapiekamy około 30-45 minut.





6 komentarzy:

  1. brzmi i wygląda pysznie! krewetek tak podanych jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Myślę, że można to zrobić z samą rybką, ale z krewetkami ma łagodniejszy smak chyba... Ja zrobiła mix, bo nie mogłam się zdecydować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Swietny pomysl, aby papryki nadziac rybą zamiast miesa. Nie jadlam takiego polaczenia, ale musi byc pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się fantastycznie :) Pycha propozycja :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. nadziewana papryka pięknie pachnie w czasie pieczenia :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniały przepis !!! Zazdroszczę :( !

    Pozdrawiam,

    Hania

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń