sobota, 29 maja 2010

POLĘDWICA WOŁOWA W CZERWONYM WINIE

...szybki gulasz.
Z poprzedniego wieczoru został: kawałek polędwicy, resztka czerwonego wina, nieuzupełniona lodówka, oczekująca na zakupy. Szczerze mówiąc w zamyśle był tatar, ale nie chciało mi się siekać i brudzić całej kuchni. Przyznaję, ostatnio jestem leniwa ;) Zrobiłam szybki gulasz, który wyszedł wyśmienicie. Danie do powtórzenia. Na pewno.

Składniki:
400g polędwicy wołowej
1 średnia cebula
kilka pieczarek
pół szklanki czerwonego, wytrawnego wina wina
listek laurowy, ziele angielskie, szczypta szafranu, sól, świeżo zmielony pieprz, papryka w proszku, szczypta cukru trzcinowego

Pieczarki i cebulę podmażamy, dodajemy pokrojoną w niewielkie kawałki polędwicę, listek laurowy, ziele angielskie, szafran, paprykę i pieprz (solimy na samym końcu, żeby mięso nie zrobiło się twarde). Dodajemy wino i szczyptę cukru. Przyrywamy pokrywką i dusimy przez chwilę.

Ja podałam z bagietką (muszę wygnać tego lenia ;)

4 komentarze:

  1. To musiało być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm ja tak przyrządzam kurczaka i jest przepyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszności, uwielbiam wołowinę, a taka w winie musi być pyszna :)
    Cytryno, zapraszam Cię do zabawy w 10 zdjęcie, jeśli masz ochotę: http://mirabelkowy.blogspot.com/2010/05/muffiny-owsiane-z-miodem-i-10-zdjecie.html :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję :)
    Na pewno spróbuję z kurczakiem :)

    Mirabelko, wyślij mi mailem o co chodzi w "10 zdjęciu", widziałam na Twoim blogu i chyba się domyślam, ale wiesz... jestem blondynka ;)

    Dziękuję za zaproszenie, chętnie skorzystam :))))

    XO
    Ola

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń