Follow by Email

środa, 16 czerwca 2010

ALBONDIGAS EN SALSA

czyli pulpeciki w sosie pomidorowym. Danie inspirowane przepisem pochodzącym z książki "Kuchnia hiszpańska i portugalska" Elisabeth Luard.
Kupiłam dziś na bazarku świeżutką mieloną wołowinę na chili con carne i cielęcinę z zamysłem, żeby zrobić ją w galarecie ze szparagami na letnie śniadanie albo kolację. Ale w domu zaczęłam przekopywać książki kucharskie i natknęłam się na ten przepis. Danie pochodzi z regionu Kastylia-La Mancha.
Wyszło przepyszne, o zupełnie innym smaku niż nasze klasyczne klopsiki.
Robiłam je z cielęciny wymieszanej z odrobiną wołowiny. W przepisie autorka proponuje dodać wieprzowinę. Ja raczej nie jadam świnek. Można też zamiast cielęciny użyć mięso wołowo-wieprzowe lub jagnięcinę.


Składniki na pulpety:


  • około pól kilograma mielonego mięsa (u mnie cielęcina)
  • 1 ubite widelcem jajko
  • kilka łyżek bułki tartej (4-5)
  • 1 wyciśnięty ząbek czosnku
  • łagodna mała cebulka (u mnie dymka)
  • łyżka posiekanej natki z pietruszki
  • łyżeczka zmielonego kminku
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • sól i pieprz


mąka
2-3 łyżki oliwy z oliwek

Składniki na sos:
1 czerwona papryka pozbawiona pestek i drobno posiekana (u mnie pól czerwonej, pół zielonej - ładniej wygląda :)
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 łagodna cebula drobno pokrojona
1 wyciśnięty ząbek czosnku
2-3 obrane ze skórki i pokrojone pomidory
4 łyżki wytrawnej sherry (u mnie staropolska nalewka wiśniowa)
sól, pieprz, cukier
łyżeczka cynamonu

Łączymy wszystkie skłądniki na pulpety. Mokrymi rękami (przydaje się miseczka z ciepłą wodą) formujemy małe kulki i obtaczamy je w mące (lub mące z kolendrą i kminkiem- możemy przyprawy równiez dodać do środka pulpetów). Smażymy na patelni ze wszystkich stron.

Sos.
Na oliwie z oliwek podsmażamy paprykę, cebulę i czosnek. Zmniejszamy ogień i dodajemy pomidory z sherry oraz sól, pieprz i cukier do smaku. Dusimy aż pomidory się rozpadną.
Przekładamy do sosu pulpeciki i gotujemy pod przykryciem jeszcze około 20-30 minut.

Podajemy z ryżem ( u mnie jaśminowy) lub frytkami smażonymi na oliwie z oliwek.

Pycha!


2 komentarze:

  1. pyszne muszą być te pulpety w tak apetycznym sosie :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń