Follow by Email

czwartek, 3 czerwca 2010

WĄTRÓBKA Z MANGO, RODZYNKAMI I WHISKEY

Trochę inny pomysł na wątróbkę. Dodam, że bardzo udany :)
Tych, którzy przeżyli traumę jedząc wątróbkę w przedszkolu - niestety nie przekonam ;) Ale dla tych, którzy ją lubią, może być inspirujący.

Składniki:
około pół kilograma drobiowej wątróbki
szklanka mleka (do namoczenia)
4 łyżki masła
dojrzałe, miękkie mango
łyżka mąki
jabłko
3-4 cebulki dymki - bez szczypiorku
garść rodzynek
kieliszek whiskey
sól, pieprz, szczypta cukru trzcinowego

Wątróbkę czyścimy i zalewamy mlekiem (pozostawiamy na około godzinę w lodówce).
Kroimy cebulki i podsmażamy na maśle, dodajemy oprószone mąką wątrówbki a po chwili, gdy się lekko przyrumienią, pokrojone w dowolne kawałki jabłko, mango i garść rodzynek, doprawiamy pieprzem, solą i odrobną cukru.
Podlewamy kieliszkiem whiskey i dusimy aż alkohol wyparuje.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Na to połączenie bym za nic w świecie nie wpadła :) Nawet mam mango w lodówce, więc kto wie może się skuszę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń