Follow by Email/Obserwuj przez Email

wtorek, 1 czerwca 2010

ZAPIEKANKA Z ŁOSOSIEM, SZPINAKIEM I OWCZYM SEREM

Znowu radosna inwencja twórcza ;) tak, żeby wszystko było w jednym naczyniu.

Składniki:
2 filety z łososia
6 pieczarek
średnia cebula
3 duże ziemniaki
ser owczy twardy (ja miałam hiszpański)
szpinak (u mnie mrożony, liście)
3 ząbki czosnku
2 łyżki gęstej śmietany
sól, pieprz, ostra papryka
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
sok z cytryny

Ziemniaki kroimy w plastry, posypujemy papryką, solą, pieprzem, skrapiamy oliwą i zapiekamy (około 10 minut.
W tym czasie kroimy czosnek w plasterki i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Dodajemy do szpinaku i chwilę podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i śmietaną.
Na patelni podsmażamy cebulkę z pieczarkami.
Łososia kroimy w grube paski, skrapiamy cytryną, solimy i podsmażamy na maśle.

Na podpieczonych ziemniakach układamy szpinak, następnie warstwę z cebulki i pieczarek, na koniec łososia. Na wierz kładziemy kawałki sera i zapiekamy jeszcze przez 10 minut.


2 komentarze:

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń