Follow by Email

poniedziałek, 25 października 2010

KURCZAK W WARZYWNIAKU ;)

Z czym Wam się kojarzy niedzielny obiad? Mnie z rosołem i pieczonym drobiem ;)
Na niedzielny obiad, na który zaprosiłam moją Sis z Rodziną wybrałam właśnie takie menu.
Jednak nie miałam ochoty na nudną pieczoną kurę, zrobiłam kurczaka z warzywniaka;)
Z duszoną papryką, cukinią, pieczarkami, cebulką. Wyszedł super. Polecam.


Składniki:
Kurczak + kilka udek
cukinia
2 papryki
kilka małych cebulek
3 ząbki czosnku
papryczka chilli
kilka pieczarek
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
sos czosnkowo-miodowy (ja miałam gotowy, ale można zrobić z wyciśniętego czosnku i miodu)
ocet balsamiczny
3 łyżeczki cukru
kilka łyżek sosu sojowego
woda

Kurczaka nacieramy ulubioną mieszanką przypraw, sosem miodowo-czosnkowym , sosem sojowym, nacinamy skórkę i przetykamy plastrami papryczki chilli.
Warzywa kroimy w duże kawałki i układamy na dnie brytfanki. Solimy, skrapiamy sosem sojowym, octem balsamicznym, podlewamy odrobiną wody i posypujemy 3 łyżeczkami cukru. Układamy na wierzchu kurczaka. 
Pieczemy przez około 2-3 godziny w temperaturze 180-200 stopni, podlewając od czasu do czasu sosem.
Smacznego!

8 komentarzy:

  1. mniam! musiał być genialny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Była bardzo fajny i te warzywka wyszły super :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Prosty ale bardzo smakowity. Dodatek warzyw zapewne bardzo podniósł walory smakowe kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  4. tak,
    i pewnie dlatego też wyszedł wilgotny w środku, nieprzesuszony.

    OdpowiedzUsuń
  5. Noo, faktycznie wygląda świetnie! Chętnie bym zaserwowała sobie taki niedzielny obiad :D

    OdpowiedzUsuń
  6. ale bombowo wyggląda!
    z pewnościa w smaku też oszałamiał ;]

    OdpowiedzUsuń
  7. hehe dzięki :)
    no, może nie oszałamiał na maxa, ale wszystkim smakował ;))

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń