Follow by Email/Obserwuj przez Email

niedziela, 30 stycznia 2011

SZYBKA RYBKA NA PARZE

Dzisiaj w naszym menu pojawiła się "absolutna nowość" szybka rybka na parze na liściach kapusty z trawą cytrynowa, czosnkiem i pikantną papryczką. I to właściwie koniec przepisu ;)
Do rybki podałam ziemniaki w mundurkach-  przekrojone na pół z plastrem masła i solą morską, zawinięte w folię i upieczone oraz surówkę z pora i selera naciowego skropioną oliwą z oliwek i cytryną.

Składniki:

  • dwa filety ryby morskiej (nie mam pojęcia co za rybę miałam u siebie - grunt, że bez ości)
  • gałązka trawy cytrynowej
  • 2 papryczki piri piri
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 płatki masła
  • 4 liście białej kapusty
  • sól, pieprz


W garnku do gotowania na parze układamy liście kapusty, na nich rybę, którą posypujemy solą morską i pieprzem, układamy na każdym filecie: płatek masła, przekrojony na pół ząbek czosnku, rozciętą wzdłuż papryczkę i pół gałązki trawy cytrynowej. Gotujemy około 30 minut
W tym czasie pieczemy ziemniaczki i robimy surówkę :)

8 komentarzy:

  1. Zamiast na kapuście - zawiń rybę w folię aluminiową. Zobaczysz, jak zyska na smaku :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda bardzo zachęcająco, choć zbytnio nie przepadam za rybami

    OdpowiedzUsuń
  3. dodatek trawy cytrynowej bardzo przypadł mi do gustu ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniały zdrowy , lekki obiad!Tylko dlaczego, aż 30 minut parowalaś rybę? Nie rozpadała się? Ja na parze robię ryby 10-12 minut, w zalezności od gatunku.Może to przez liście kapusty, które utrudniały cyrkulację powietrza?na kapuście, ani w liściach bananowca jeszcze nie parowałam ryby, ale czuję,z ę niebawem nadrobię. Pozdrawiam. Kinga

    OdpowiedzUsuń
  5. Yvonne - w folię i na parę?

    Kinga - na oko 20-30 minut, poza tym tyle czasu robiłam ziemniaki i surówkę, więc być może po 15 ryba już była gotowa, ale się zagapiłam ;) W ogóle się nie rozpadała. Kawałki były dosyć grube i mięsiste.

    OdpowiedzUsuń
  6. Tak, dzięki temu para nie "wypłucze" tego, co w rybie najlepsze. Cały smak zostaje :)

    P.S. Można też do piekarnika, ale jeśli robisz coś na parze - rybka doskonale się sprawdzi jako dodatek. No i nic nią nie będzie "pachnieć".

    OdpowiedzUsuń
  7. dzięki! wypróbuję Twój sposób :))

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam dania na parze przygotowywane sa bardzo zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń