Follow by Email

niedziela, 6 lutego 2011

"TO NAJLEPSZA OPCJA Z KREWETEK, JAKĄ JADŁEM"

-powiedział Loczek, który na początku nie był do końca przekonany do pomysłu na kolację.
Chyba naprawdę najlepsza, bo w tym tygodniu jest już 3(!) raz. Albo krewetkowy klasyk, a mianowicie : natka, czosnek, chilli, już się przejadł.

Składniki:

  • 300-500g krewetek (30/41)
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • kilka łyżek jasnego sosu sojowego
  • łodyżka trawy cytrynowej
  • pieprz, ostra papryka w proszku
  • 3-4 ząbki czosnku- posiekane w dowolne kawałeczki
  • papryczka piri piri - pokrojona w paski
  • łyżka masła


Składniki- sałata:

  • mieszanka sałat + rukola + liście świeżego szpinaku (albo dowolna kombinacja)
  • kilka cieniutkich plastrów białej cebuli (piórek)
  • 1-2 garści czarnych oliwek
  • 1-2 garści zielonych oliwek
  • pomidorki koktajlowe lub kawałki pomidora lub kawałki czerwonej, słodkiej papryki (żeby coś się działo w tej zieleninie)


Składniki sałaty mieszamy ze sobą. Nie dodajemy żadnego sosu, użyjemy sosu z krewetek.
Krewetki obieramy, zalewamy sosem sojowym, posypujemy papryką i pieprzem. Na patelnię wrzucamy: trawę cytrynową, czosnek i papryczkę, chwilę smażymy zanim dodamy krewetki. Gdy krewetki chwilę się podsmażą - ok 5 minut, dodajemy masło. Smażymy jeszcze chwilę aż sos na patelni będzie miał przyjemną konsystencję, odrobinę rzadszą niż syrop klonowy.

Ja podaję osobno: każdy sobie miesza dowolne ilości sałaty, krewetek i krewetkowego sosu.
Pycha!

6 komentarzy:

  1. u nas dziś też krewetki-są pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Twój przepis super :) Niestety nie udało mi się dodać komentarza:/
    Ale na pewno wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. świetne te Twoje krewetki.
    mniam, mniam ;]

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie nic nie przebije krewetek smażonych na patelni z czosnkiem na maśle. Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  5. takiej wersji jeszcze nie próbowałam, ale trawę cytrynową uwielbiam!
    u mnie też króluje prosty przepis na krewetki - masło i czosnek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. U mnie były kiedyś dwa klasyki: masło czosnek, koperek a drugi: oliwa, czosnek, natka, papryczka chilli - i ten długo królował. Ale przepis z trawą cytrynową właśnie go zdetronizował ;)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń