Follow by Email/Obserwuj przez Email

czwartek, 24 marca 2011

ARROZ A LA CUBANA


Robię tę potrawę raz na jakiś czas od wielu lat. Podstawowa wersja to ryż, jajko i tomate frito. Ja dodaję jeszcze czosnek a czasem nawet bekon - jak szaleć to szaleć ;)
Jest to interesująca opcja na niedzielny, późny brunch lub kolację.

Składniki dla dwóch głodnych osób:
  • 2 filiżanki ugotowanego ryżu (do ristotto lub dowolnego)
  • 3 ząbki czosnku
  • dymka ze szczypiorkiem
  • oliwa z oliwek
  • sól pieprz
  • filiżanka tomate frito, przepis tu
  • 2-4 jajek

opcjonalnie: boczek, grillowana papryczka piquillo, pesto z rukoli

Pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy ryż, mieszamy. Za pomocą filiżanki lub miseczki robimy zgrabną "kupkę" na środku talerza. Polewamy tomate frito i podajemy z jajkiem sadzonym, boczkiem i papryką.

2 komentarze:

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń