Follow by Email

niedziela, 12 czerwca 2011

TOSTY FRANCUSKIE TROCHĘ INACZEJ

Cudowne późne weekendowe śniadanko.
Zrobiłam grzanki a la francuskie, ale odrobinę inaczej.

Składniki:

  • 4 kromki ciabatty
  • 4 jajka
  • garść szczypiorku
  • 4 plastry usmażonego boczku
  • łyżka masła


Z kromek ciabatty wyjmujemy środek zostawiając obwódkę. Możemy też użyć zwykłej kajzerki i wydrążyć środek za pomocą kieliszka lub szklanki.
Kawałek masła roztapiamy na patelni i podsmażamy ciabattę z jednej strony. Po obróceniu do każdej z dziurek wbijamy jajko, posypujemy szczypiorkiem, pieprzem i solą. przykrywamy pokrywką, żeby jajka się zcięły. W tym czasie na osobnej patelni smażymy plastry boczku.
Ja podałam z sałatką caprese polaną moim ulubionym gęstym octem balamicznym.

Pycha!

1 komentarz:

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń