Follow by Email/Obserwuj przez Email

wtorek, 19 lipca 2011

CYTRYNOWY INDYK W CZERWONYM CURRY


Składniki:

  • pierś z indyka (opcjonalnie kurczak)
  • 3 łyżki czerwonego curry
  • łyżka thai chilli paste
  • sriracha w dowolnej ilości (my lubimy pikantes;)
  • gałązka trawy cytrynowej
  • liście limonki
  • sok z limonki
  • sól
  • 2 łyżki oleju (może być arachidowy, z oliwek lub inny)

Przygotowujemy marynatę. Do miseczki wyciskamy sok z limonki, dodajemy pastę curry, srirachę, pastę chilli. Środek łodyżki trawy cytrynowej siekamy na drobne kawałki, twardych części nie wyrzucamy. Indyka myjemy w zimnej/letniej wodzie (zawsze to robię) i kroimy na niewielkie kawałki i solimy. Marynujemy około 30 minut.
W rondlu lub na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kawałki indyka. Resztę marynaty zostawiamy (dodamy ją pod koniec smażenia, gdy indyk lekko się podmaży). Dodajemy twarde łodyżki trawy i listek lub więcej limonki. Możemy podlać odrobiną wody. Po 15-20 minutach indyk powinien być gotowy. Podałam z ryżem jaśminowymi i świeżą sałatką "z robakami"; )))

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń