Follow by Email

środa, 6 lipca 2011

PASTA Z CUKINIĄ I BAKŁAŻANEM

Wyśmienity letni makaron, kolorowy, radosny i zdrowy. Wyjatkowo poprawia nastrój w pochmurny dzień, taki jak dziś :)


Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 2 cukinie (mogą być żółte lub zielone)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 młoda cebulka
  • 2 obrane ze skórki pomidory
  • garść czarnych oliwek
  • oliwa z oliwek (kilka łyżek)
  • suszone oregano i bazylia
  • feta lub ricotta
  • opcjonalnie: sriracha lub ostra papryka


Na oliwie smazymy cebulę, czosnek i przyprawy. Dodajemy poszatkowaną (na tarce) cukinię a następnie pokrojonego w kostkę bakłażana. Warzywa możemy obrać ze skórki lub nie, jak lubicie.
Bakłażana dodaję specjalnie na koniec, ponieważ chłonie oliwę jak gąbka. Gdybym zrobiła odwrotnie, potrawa musiałaby pływać w tłuszczu - nie byłoby wyjścia.
Dusimy warzywa aż będą miękkie. Na koniec dodajemy oliwki i pokrojone pomidory (mogą być z puszki).
Gotujemy jeszcze chwilę aż pomidory się rozpadną i powstanie przyjemny kolorowy sos.

Ja podałam z makaronem razowym i fetą. Ale taki sos bakłażanowo-cukiniowy świetnie smakuje też ze świeżym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń