Follow by Email

poniedziałek, 25 lipca 2011

PYSZNE "LASAGNE" Z BAKŁAŻANA

Ta zapiekanka jest po prostu rewelacyjna.

Stawiając ją na stole powiedziałam do Węża:
-ojej tak dużo jej wyszło, chyba będzie na jutro....
Po pierwszym kęsie odpowiedział:
- nie będzie
:)

Z poszczególnych jej składników można zrobić zupełnie osobne dania, dlatego podzieliłam ją na etapy.
Ale nie ma co się przerażać, bo robi się ją krótko. Z resztą, ja lubię stać przy garach, ale bez przesady-  życie stygnie ;)

SOS Z KARCZOCHÓW I POMIDORÓW

  • kilka serc karczochów (mogą być z zalewy) pokrojonych na ósemki lub cwiartki
  • 6 dorodnych pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych lub na szybko 2 puszki pomidorów
  • łyżka suszonej bazylii
  • garść świeżej bazylii posiekanej
  • duży ząbek czosnku lub dwa wyciśnięty
  • cebula (u mnie czerwona)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Cebulę podsmażamy na oliwie, gdy się zeszkli i zarumieni, wyciskamy czosnek, dodajemy karczochy i suszoną bazylię i pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Czasem trzeba odrobinę dosłodzić. Dusimy aż woda wyparuje a pomidory się rozciapciają. Na koniec dodajemy świeżą bazylię.

Ten sos można podać od razu z makaronem.
Ale ja użyłam go do lasagne z bakłażanami.

LASAGNE

  • sos z pomidorami i karczochami
  • 500g liści szpinaku świeżego lub mrożonego (polecam całe liście Bonduelle)
  • ząbek czosnku
  • duży bakłażan
  • pierś z kurczaka
  • sól, pieprz.
  • oliwa z oliwek
  • parmezan - opcjonalnie

Bakłażany kroimy w cienkie plastry i grillujemy lub podpiekamy.
W tym czasie podsmażamy starte na tarce pieczarki (pieczarki najlepiej smakują odparowane na suchej patelni i usmażone na niewielkiej ilości masła) i osobno szpinak, tak, żeby był prawie bez wody.
Mieszamy szpinak i pieczarki doprawiamy odrobiną pikantnej papryki, cayenne, srirachy lub tabasco, szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.

Kurczaka kroimy w drobną kostkę solimy i podsmażamy na oliwie z oliwek.

Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni. Naczynie żaroodporne wykładamy pierwszą warstwą bakłażanów, następnie sosu pomidorowego, kurczaka i szpinaku. Następnie znowu bakłażany, sos i kurczak.
Zapiekankę możemy oprószyć parmezanem. Zapiekamy przez około 15-20 minut.

Możemy podać z makaronem lub świeżym, chrupiącym pieczywem.
Jest extra!

PS. starałam się, używać mało oliwy i nie użyłam sosu beszamelowego, który być może "skleiłby" zapiekankę, ale też nadałby jej ciężkości, której osobiście wolałabym uniknąć. Dla tych, którzy lubią cięższe potrawy, polecam dodać więcej sera i beszamel ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń