Follow by Email/Obserwuj przez Email

poniedziałek, 25 lipca 2011

ZUPA Z TOFU I KREWETKAMI

Dobra zupka nie jest zła :)
Składniki:

  • 2 ząbki czosnku - pokrojone w cienkie plastry
  • kilkanaście krewetek
  • kawałek tofu
  • papryka czerwona, zielona
  • kiełki fasoli mung
  • listek limonki
  • trawa cytrynowa
  • 2 łyżki oleju/oliwy
  • pieprz, sól
  • sriracha
  • sos sojowy'ocet ryżowy (opcjonalnie do doprawienia)


Na oliwie podsmażamy czosnek, dodajemy listek limonki i trawę cytrynową oraz srirachę (według uznania).
Następnie dodajemy krewetki, zamarynowane wcześniej w sosie sojowym. Chwilę smażymy. Zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę, tofu i kiełki. Gotujemy około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i octem ryżowym.
Możemy podać z makaronem sojowym lub ryżowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń