poniedziałek, 22 sierpnia 2011

PIECZONE KOLOROWE POMIDORY


Pyszna letnia sałatka, która doskonale się prezentuje i bardzo fajnie smakuje. Można ją podac do mięsa i ryb z grilla lub jako przystawkę.

Składniki:

  • 4 żółte pomidory
  • 4 czerwone pomidory (z dużą ilością miąższu)
  • garść posiekanych liści bazyli
  • sól, pieprz
  • oliwa do skropienia (opcjonalnie oliwa czosnkowa lub chilli)

wersja gorące caprese: 2 kule mozzarelli pokrojone w plastry

Pomidory kroimy w plastry i przekładamy kolorami. Możemy dodac też mozarelle.
Posyujemy bazylią przed lub po (zleży czy wolicie świeże, czy przypieczone zioła) i zapiekamy. Prze podaniem skrapiamy oliwą i podejemy ciepłe.

2 komentarze:

  1. Nigdy nie jadłam takich pomidorków - pora spróbować. A Ciebie zapraszam do mojej akcji warzywa psiankowate http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/?p=2285

    OdpowiedzUsuń
  2. A dziękuję bardzo:) fajny pomysł:))) Kocham pomidory, zwłaszcza działkowe.

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń