Follow by Email/Obserwuj przez Email

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

SAJGONKI KREWETKOWO-KRABOWE


Kupowane w chińskich knajpkach sajgonki zawsze budzą we mnie ambiwalentne emocje. Z jednej strony lubię sajgonki a z drugiej zawsze zastanawiam się co jest w środku.
Do zrobienia domowych sajgonek znowu zainspirowała mnie moja Doboshi, powiedziała, żebym kupiła papier ryzowy i zapakowała w nim to, co lubię. Serdecznie polecam takie eksperymenty. Po kilu próbach już wiem, jakie sajgonki lubimy najbardziej.
W sajgonki zawijam całe produkty lub po siekam je wszystkie razem.


Składniki:
Nadzienie

  • garść krewetek królewskich lub dużych koktajlowych zimnowodnych (gdy używam tych drugich wtedy nie siekam składników)
  • kilka paluszków krabowych
  • garść posiekanej, świeżej kolendry
  • (opcjonalnie też szczypiorek)
  • mała miseczka cienkiego makaronu ryżowego
  • mała miseczka podgotowanej mieszanki warzyw chińskich (ja używam mrożonki)
  • sos sojowy bezglutenowy
  • dodaję też czasem: 2 łyżki prażonych nasion sezamu, łyżkę oleju sezamowego
  • papier ryżowy

ewentualnie olej arachidowy (lub inny) do smażenia, choć ja lubię też wersję bez smażenia


Sos

  • duży ząbek czosnku
  • papryczka chilli (może być bez, jeśli wolicie wersję łagodną)
  • szklanka wody mineralnej niegazowanej lub wystudzonej przegotowanej
  • łyżka sosu rybnego lub ostrygowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru



Składniki siekamy (jak czasem nie siekam, tylk zawijam w całości: kilka krewetek, makaron, warzywa, paluszek krabowy) dodajemy kolendrę, szczypiorek, sezam, doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym i zawijamy w papier ryżowy. Możemy usmażyć lub nie. Podajemy z sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń