środa, 7 września 2011

KLOPS UPSIDE DOWN! Z SUSZONYMI POMIDORAMI I POREM

Tak się kończy kompletny brak pomysłów na mieloną pierś z indyka ;)

Wyszedł klops jak się patrzy i mega smaczny. 

Składniki:

  • 500-700g mięsa mielonego z piersi indyka (może być inne, jeśli lubicie, ale przy wołowo-wieprzowym dodałabym 2 jajka zamiast jednego)
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki otrębów owsianych (lub innych)
  • 1 cebula
  • 1 por
  • kilka suszonych pomidorów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka przyprawy warzywnej EKO (bez glutaminianów itp.)
  • pół łyżeczki ostrej lub słodkiej papryki
  • szczypta mielonego kminku
  • sól, pieprz

Na 2 łyżkach oliwy podmsażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Dodajemy ją do mięsa mielonego, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i otręby. Mieszamy. Na pozostałych dwóch łyżkach oliwy podduszamy pokrojonego w talarki pora. Możemy podlać wodą, żeby się nie przypalił.
Pora przekładamy na dno brytfanki, na środku układając pasek z pomidorów. Przykrywamy całość mięsem, żeby było dobrze ubite. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 200-220 stopni.

5 komentarzy:

  1. i smaczny klops :)
    i na ciepło i na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, świetny! Ja wymieszałam mięso drobiowe z wieprzowym + dodatkowo bazylia i oregano:) Super

      Usuń
    2. bardzo się cieszę :) a dodawałaś dodatkowe jajko?

      Usuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń