Follow by Email

sobota, 24 września 2011

PINA COLADA CHICKEN SALAD

Przepyszna, świeża i orzeźwiająca sałatka na ciepło. Właśnie ją skończyliśmy i chyba polecę do sklepu po ananasa, żeby zrobić za kilka dni powtórkę.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • świeży ananas
  • 2 łyżki masła lub oleju kokosowego
  • wiórki kokosowe
  • sól
sos: jaki lubicie, u mnie aioli ostatnio mam do niego słabość ;)

Piersi z kurczaka myjemy, kroimy na niewielkie kawałki i solimy. Obtaczamy w wiórkach kokosowych i podsmażamy lekko na maśle,/oleju żeby mięso się ścięło i nie puściło soku podczas pieczenia.
Ananasa obieramy i kroimy na cienkie plasterki. W naczyniu żaroodpornym układamy ananasa i kawałki kurczaka, następnie zapiekamy przez około 20-30 minut.
Podajemy na sałacie z sosem aioli i świeżo zmielonym pieprzem.

Możemy też podać zamiast na sałacie z ryżem ugotowanym w mleku kokosowym.

3 komentarze:

  1. Mniam, mniam... ananas i kurczak to świetne połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lunch - marzenie :) Zakochała się w tym pomyśle i zrobię gdy tylko wypadnie mi samotny obiad - niestety mój współtowarzysz obiadów na słodko nie jada :(

    OdpowiedzUsuń
  3. Jest trochę słodko, ale też od czosnkowego sosu trochę ostro.
    Wiesz co? Mój Wąż jak mu opisywałam co zrobię mówił "tego nie lubię, tamtego nie lubię". A teraz je grzecznie wszystko, po prostu mówię co tam jest, jak już połowy nie ma na talerzu i zajada ze smakiem ;) Nawet udało mi się przełamać jego szpinakową traumę z dzieciństwa. I ostatnio mi wyznał, że on może być na mojej diecie do końca życia ;)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń