Follow by Email/Obserwuj przez Email

wtorek, 13 września 2011

SMAŻONA DYNIA Z KARCZOCHAMI I CHORIZO

Lubię gorące sałatki, szczególnie jesienią.

Składniki:

  • kawałek dyni
  • łyżeczka nasion kolendry
  • garść serc karczochów (ćwiartek)
  • łyżka oliwy z orzecha włoskiego
  • łyżka oliwy z pestek dynii
  • kilka kropel octu sherry (lub balsamico)
  • sól, pieprz
  • kiełbaska chorizo
  • mała papryczka chilli

Dynię kroimy w podłużne paseczki i smażymy na oliwie z orzechów włoskich. Gdy się lekko zrumieni dodajemy pokrojone w talarki chorizo i posiekaną papryczkę chilli, sól i kolendrę a na koniec karczochy. Smażymy aż wszystko się zarumieni. Na koniec skrapiamy octem i świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z kroplą oliwy z pestek z dyni (już na talerzu).

Podałam z zupą paprykową i grzankami skropionymi gęstym octem balsamicznym, odrobiną oliwy i sera.

2 komentarze:

  1. A ja dzisiaj szukałem pomysłu na dynię... Następnym razem! Dodaję do ulubionych! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. dzięki Robert :)) Teraz dynia jest tak pyszna, że świetnie smakuje też sama usmażona lub upieczona. Zanim użyjesz octu spróbuj, bo mnie smakowała i tak i tak, ale z octem chyba bardziej, chociaż nadal nie mogę się do końca zdecydować ;)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń