Follow by Email

niedziela, 27 listopada 2011

WĄTRÓBKA DROBIOWA,MARYNOWANA W PORTO, ZE SMAŻONYM JABŁKIEM I CEBULKĄ


Jest to danie uwielbiane przeze mnie . Co prawda chętniej sięgam po wątróbkę cielęcą,ale drobiowa też się sprawdza w tej wersji:)

składniki dla 2 osób:

  • 0,5 kg wątróbki drobiowej
  • 1 lub 2 kieliszki porto najlepiej Taylor`s Tawny
  • 1 jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki oliwy

Na podgrzanej oliwie szklimy cebulkę , pokrojoną w talarki,dodajemy jabłko, pokrojone w kostkę lub w talarki. Dusimy do zarumienienia. Przekładamy cebulkę wraz z jabłkiem na talerz, na tej samej patelni obsmażamy odcedzoną wątróbkę, tak aby się zarumieniła (około 3 min). Dodajemy cebulkę i jabłko, dusimy jeszcze około 3 min.

2 komentarze:

  1. a kiedy dodajemy porto ??

    OdpowiedzUsuń
  2. hahaha co za obciach. porto wychlane. Najlepiej nie kieliszeczek a opitolic całą butelke a wątróke pirzgnąć w kąt lodówki. niech sie marynuje w śniegu

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń