Follow by Email/Obserwuj przez Email

niedziela, 30 stycznia 2011

Dzisiaj w naszym menu pojawiła się "absolutna nowość" szybka rybka na parze na liściach kapusty z trawą cytrynowa, czosnkiem i pikantną papryczką. I to właściwie koniec przepisu ;)
Do rybki podałam ziemniaki w mundurkach-  przekrojone na pół z plastrem masła i solą morską, zawinięte w folię i upieczone oraz surówkę z pora i selera naciowego skropioną oliwą z oliwek i cytryną.

Składniki:

  • dwa filety ryby morskiej (nie mam pojęcia co za rybę miałam u siebie - grunt, że bez ości)
  • gałązka trawy cytrynowej
  • 2 papryczki piri piri
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 płatki masła
  • 4 liście białej kapusty
  • sól, pieprz


W garnku do gotowania na parze układamy liście kapusty, na nich rybę, którą posypujemy solą morską i pieprzem, układamy na każdym filecie: płatek masła, przekrojony na pół ząbek czosnku, rozciętą wzdłuż papryczkę i pół gałązki trawy cytrynowej. Gotujemy około 30 minut
W tym czasie pieczemy ziemniaczki i robimy surówkę :)

8

sobota, 29 stycznia 2011

Haha, może to niezbyt apetyczna nazwa, ale czy kompozycja nie przypomina robaków? Oczywiście można użyć innego makaronu i wtedy nie będzie robaczywych skojarzeń. Mnie się jednak to danie bardzo podobało w poniższej formie.



Składniki:
(dla 2 osób)

  • 200-250 g krewetek (30/41)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 fileciki anchois
  • 3 ząbki czosnku
  • pikantna papryczka
  • garść posiekanego koperku
  • sok z połówki limonki
  • sól, dużo świeżo mielonego pieprzu
  • dwie garści rukoli
  • garść startego sera (u mnie Bursztyn - polecam, polski ser dojrzewający)


Czosnek, anchois i papryczkę siekamy - niekoniecznie starannie. Podsmażamy na oliwie, dodajemy obrane krewetki, skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy masło (zrobi się taki fajny mętny sosik). Na koniec posypujemy koperkiem i mieszamy z dowolnym makaronem. Podajemy na liściach rukoli z serem.
Smacznego!



1

Łączna liczba wyświetleń