Follow by Email

niedziela, 27 marca 2011

Zupka inspirowana Dużą Mihą, którą gorąco polecam, gdy jesteście głodni i zmarznięci w Centrum Warszawy.
Gdy gotuje się rosół wychodzi zwykle ogromny garnek. Klasyk to: pierwszy dzień -rosół, drugi -pomidorowa ;)
U nas tym razem coś innego. Polecam szczególnie po imprezie. Taka zupka stawia na nogi.

Wołowinę z rosołu kroimy na kawałki wielkości kęsa i podsmażamy aż się zarumieni, możemy dodać sos sojowy.
Do rosołu dodajemy: pół paczki mieszanki chińskiej, papryczkę piri piri lub chilli (przekrojoną na pół lub posiekaną). Gdy warzywa się ugotują doprawiamy wyciśniętym ząbkiem czosnku i sosem sojowym.

Podajemy np. z makaronem ryżowym, posypujemy świeżym szczypiorkiem i opcjonalnie kolendrą.
Smacznego!
6

Pieczony rostbef to super danie, które świetnie smakuje na ciepło i na zimno.

ROSTBEF SAUTE
Pierwsza wersja to po prostu upieczony kawałek mięsa bez żadnych przypraw.
Po prostu pieczemy mięso około 15-20 minut w maksymalnie nagrzanym piekarniku. Możemy odkroić plasterek i jeśli Waszym zdaniem jest byt surowy w środku, można go zostawić w piekarniku, żeby doszedł lub podpiec jeszcze z 10 minut.
Świetnie smakuje na zimno skropiony oliwą z oliwek, balsamico lub dodatkowo posypany kaparami i  kawałkami parmezanu. Koniecznie ze świeżym pieczywem.

ROSTBEF a la PASTRAMI

  • kawałek rostbefu (chydy, czerwony, bez przerostów)
  • łyżka pasty chilli
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • sól, pieprz, ostra papryka w proszku
  • 2 łyżki oliwy


Wszystkie składniki mieszamy i nacieramy mięso. Pieczemy jak wyżej, natomiast po 10-15 minutach odwracamy mięso, żeby marynata się zarumieniła z obydwu stron.

ROSBEF z ROZMARYNEM
Do tej marynaty  użyłam sosu czosnkowo-miodowego, oliwy, soli, pieprzu, białej gorczycy i gałązek świeżego rozmarynu.

Podałam z cebulką, sosem z pieczenia, przybrany rozmarynem.
Pycha!
2

czwartek, 24 marca 2011


Robię tę potrawę raz na jakiś czas od wielu lat. Podstawowa wersja to ryż, jajko i tomate frito. Ja dodaję jeszcze czosnek a czasem nawet bekon - jak szaleć to szaleć ;)
Jest to interesująca opcja na niedzielny, późny brunch lub kolację.

Składniki dla dwóch głodnych osób:
  • 2 filiżanki ugotowanego ryżu (do ristotto lub dowolnego)
  • 3 ząbki czosnku
  • dymka ze szczypiorkiem
  • oliwa z oliwek
  • sól pieprz
  • filiżanka tomate frito, przepis tu
  • 2-4 jajek

opcjonalnie: boczek, grillowana papryczka piquillo, pesto z rukoli

Pokrojoną dymkę ze szczypiorkiem i czosnek podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy ryż, mieszamy. Za pomocą filiżanki lub miseczki robimy zgrabną "kupkę" na środku talerza. Polewamy tomate frito i podajemy z jajkiem sadzonym, boczkiem i papryką.

2

Jest to przepyszna, totalnie odlotowa pasta. Inspiracja z Mood Cafe Trattoria.
Idąc za przykładem Nigelli: jeśli danie jest do powtórzenia - restauracja jest dobra, jeśli nie do powtórzenia - restauracja jest super, jeśli w domu wychodzi lepiej... to wiadomo. Moim zdaniem, w domu zawsze smakuje lepiej, ale fajnie jest czasem gdzieś wyjść nawet kosztem smaku ;)

Domowa wersja z większą ilością polędwicy i karczochów jest o wiele smaczniejsza, ale ta z Mood też jest OK, więc jeśli komuś się nie chce gotować, polecam ten lokal, można zjeść coś a la włoskiego, z dobrej jakości produktów - to ważne.

Składniki dla 4 osób:

  • 500-800g polędwicy wołowej (zwykle kupuję polędwicę w całości, więc zawsze zostaje "ogon" i początek, którego nie da się pokroić na steki)
  • słoik karczochów w zalewie z oliwy
  • 3 ząbki czosnku wyciśnięte
  • posiekana papryczka chilli, piri piri lub pieprz cayenne - do smaku
  • oliwa z oliwek
  • puszka całych pomidorów
  • łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz, cukier


Paczka makaronu tagliatelle (może być tez inny) - najbardziej lubię Barillę

Parmezan do posypania

Na sporej ilości oliwy (około pół szklanki) podsmażamy pokrojone w drobne kawałki mięso (aż się lekko zarumieni) dodajemy wyciśnięty czosnek, paprykę, oregano, karczochy i pomidory. Doprawiamy 2 łyżeczkami cukru, solą i pieprzem.


2

Łączna liczba wyświetleń