Follow by Email

środa, 31 sierpnia 2011

Czyli śniadaniowe przeganianie nudy z talerza;)
Ale nie tylko śniadaniowe. Pasta jest całkiem fajna jako dip do grzanek również na przekąskową kolację.

Składniki:

  • bakłażan
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka gęstego jogurtu
  • garść szczypiorku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy
  • garść czarnych oliwek


Bakłażana kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oliwie, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy aż będzie miękki. Przekładamy do miseczki, zostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy oliwki, sól, pieprz, jogurt, sok z cytryny. Możemy zmiksować (ja tak zrobiłam) lub posiekać oliwki a bakłażana rozdrobnić widelcem. Następnie dodajemy szczypiorek i zajadamy :)



0

U mnie jak jest jajko, jest impreza ;) Do tego krewetki i działkowe pomidorki koktajlowe. Pycha!

Składniki:
  • 6 jajek
  • garść obranych ze skórki krewetek tygrysich
  • garść szczypiorku
  • garść pomidorków koktajlowych
  • łyżka sosu rybnego lub ostrygowego
  • łyżka sosu sojowego
  • pieprz
  • łyżka oliwy

Krewetki zalewamy łyżką sosu sojowego, podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Jajka mieszamy ze szczypiorkiem, pieprzem i sosem rybnym. Zalewamy nimi krewetki i układamy na wierzchu pomidorki koktajlowe. Smażymy pod przykryciem na małym ogniu aż góra się zetnie lub za pomocą talerza obracamy omlet, żeby się przypiekł z drugiej strony.

Smacznego!




0

wtorek, 30 sierpnia 2011

Pyszność!

Składniki:
  • kilka plasterków wędzonego łososia (bez farfocli i brązowawych kawałków)
  • mieszanka sałat (np. lodowa i rukola)
  • pomidorki koktajlowe
  • kilka plasterków papryki
  • kilka kawałków świeżego ogórka
  • kilka oliwek i kaparów
łososia zwijamy a harmonijkę i grillujemy na suchej patelni grillowej. Układamy na warzywach.
Ja podałam z sosem aioli. Wąż dostał grzanki a ja nie ;)

Pycha!

0

Czyli czosnkowy majonez. W domowym wydaniu prawdziwa pychotka do sałatek, świeżych warzyw do przekąszania a nawet do kanapki.

Składniki:

  • 2 żółtka (u mnie wiejskie, żółciutkie)
  • 2 wyciśnięte lub drobno posiekane i zgniecione z solą ząbki czosnku (ja się nie bawię i wyciskam;)
  • 3/4 szklanki (mniej więcej) dobrej oliwy, proponuję mix oliwa z oliwek + np. oliwa z orzechów włoskich -  im więcej dodamy tym sos będzie gęstszy
  • sól morska
  • łyżka soku z cytryny (może być biały ocet balsamiczny, ja wolę cytrynę)
  • opcjonalnie: łyżeczka musztardy


Żółtka miksujemy z czosnkiem i musztardą, powoli, cały czas miksując dodajemy cienkim strumykiem oliwę. Jeśli sos będzie za rzadki możemy dodać jej więcej. Ja nie lubię zbyt tłustego, majonezowego smaku, dlatego kosztem konsystencji użyłam mniej. Miksujemy aż uzyskamy jednolitą gęstą masę.

4

Przepis powstał podczas ostatniego wypadu nad jezioro.
Zostało nam po obiedzie całkiem sporo puree z ziemniaków, które postanowiłam wykorzystać do i tak zapowiedzianych wcześniej placuszków ziemniaczanych. Te wyszły zupełnie inne niż tradycyjne placki ziemniaczane, mięciutkie i puszyste. Wszystkim bardzo smakowały.

Składniki:

  • miseczka puree z ziemniaków (gotowane ziemniaki, zmieszane z masłem i odrobiną śmietanki lub mleka)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4-5 sporych ziemniaków (około kg)
  • 1 średnia cebulka (pokrojona w drobną kostkę)
  • olej do smażenia

Ziemniaki ścieramy na drobnej tarce, następnie mieszamy z puree, jajkami i mąką na jednolitą masę.
Smażymy małe placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Po zdjęciu z patelni odsączamy tłuszcz na ręczniku papierowym.

Placuszki podałam z gulaszem z polędwicy wołowej.

4

poniedziałek, 22 sierpnia 2011

A teraz prawdziwy rarytas z ostatniej chwili! Właśnie dostałam przepis od Oli  i Rafiego na przepis na super tort, w dodatku cudownie ozdobiony.
100 lat dla Jubilata! :)


Składniki na 1 biszkopt:

Najlepiej zrobić 2, więc składniki trzeba podwoić:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 pełne łyżki kakao (najlepiej gorzkie)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • do tortownicy o średnicy 24 cm: masło do posmarowania i bułka tarta do posypania
Biszkopt: Piekarnik nagrzać do 175 - 180°C. Mikserem ubijać jajka z cukrem pudrem aż masa będzie gęsta i biała, przez około 10 minut. Przesiać mąkę pszenną razem z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, wymieszać i stopniowo dodawać do masy z jajek, delikatnie mieszając łyżką. Masę wyłożyć do posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy. Piec przez 30 - 40 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić (około 20 minut), a następnie Upiec drugi biszkopt.

Masa mascarpone z wiśniami:
  • 3 opakowania Mascarpone po 250g
  • 6 żółtek
  • max 1,5 szklanki cukru zależnie od preferencji
  • 1,5 słoika wydrylowanych wiśni
  • do nasączenia: sok z odsączonych wiśni, można dodać alkoholu

Ubijamy żółtka z cukrem na jednolitą masę. Później dodajemy stopniowo mascarpone i ubijamy dalej ( lepiej ubijaczką wtedy wychodzi gęstsza masa) Jeżeli wyjdzie za słodkie lub za gęstę można dodać troszeczkę mleka.

Odsączamy wiśnie, do soku dodajemy trochę alkoholu- na smak.
Kiedy masę mamy gotową dzielimy biszkopt na 4 części.
Pierwszy biszkopt nasączamy sokiem z wiśni z alkoholem, kładziemy warstwę wiśni tak aby pokrywały cały biszkopt, na to rozkładamy gruba warstwę masy z mascarpone tak ok 1- 1,5 cm.
Kładziemy następny biszkopt i czynności powtarzamy. Możemy zrobić 3 albo 4 warstwowy tort. Na końcu na ostatnim biszkopcie rozsmarowywujemy tylko masę po całości i po bokach wyrównując. Chowamy do lodówki. W tym czasie robimy masę cukrową:





Składniki na masę cukrową i dekorację:
  • 800 g cukru pudru
  • 100 g glukozy
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 70 ml wody
Żelatynę rozpuścić w bardzo ciepłej wodzie (ciągle mieszając bo inaczej się z grudkuje- musi być klarowna). Następnie naczynie z rozpuszczoną żelatyną postawić nad parą wodną lub na gazie i dodać glukozę - ciągle mieszając i uważając, żeby syrop sie NIE ZAGOTOWAŁ !!!! Jak się zagotuje, wywalić do kosza i zacząć jeszcze raz.
Kiedy syrop ostygnie (ale nie całkowicie) stopniowo dosypywać przesiany cukier puder ciągle mieszając.W pewnym momencie najlepiej wyłożyć na stolnicę i dobierać cukru bo inaczej można się nieźle pokleić:D Wyrabiać aż masa będzie miała konsystencje plasteliny.

Blat posypywać cukrem pudrem i wałkować masę uważając, aby nie przyklejała się do blatu. Rozwałkowaną masę zwinąć na wałek lub układając na przedramieniu przenieść na tort, dopasować rękami i obkroić niepotrzebne boki. Z pozostałej części masy można zrobić ozdoby na tort.

Jeżeli dekoracja na tor będzie kolorowa, to składniki na masę można podzielić na pół i i część przygotować białą, a część kolorową. Można dodać np sok malinowy co od razu daje nam pyszny smak albo inny barwnik. Po dodaniu "koloru" trzeba dosypać cukru pudru bo na nowo masa zaczyna się kleić.

Masy tej nie chowa się do lodówki bo zrobi sie twarda jak kamień. Od razu po przygotowanie należy nałożyć ją na tort. Ta masa ma ten minus, że szybko twardnieje, jeśli nie leży na torcie.

Po skończeniu chowamy tort do lodówki i czekamy na gości:)

Smacznego:]



Autor: Ola Gąsiorowska-Jarowska

2


Inspiracja sałatką Jamiego Olivera. Lekko zmodyfikowana. Polecam

Składniki:

  • 1 mała czerwona cebula (lub biała)
  • 1-2 świeże czerwone papryczki chilli z usuniętymi nasionami
  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
  • sok z połówki cytryny
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól,pieprz
  • 1 słoiczek lub puszka ciecierzycy (410g) odsączonej
  • garść posiekanej mięty, natki lub bazylii
  • 200g sera feta

Drobno siekamy cebulę i chilli. Na patelni podgrzewamy cieciorkę. Małą jej część możemy rozdgnieść, żeby sałatka miałą fajniejszą konsystencję. Łączymy wszystkie składniki, dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, sól, pieprz, sok z cytryny, oliwę. Przekładamy na półmisek i posypujemy pokruszonym serem feta.

0





  • 2 pęczki gotowanych białych szparagów (mogą być ze słoika)
  • 250g tomate firto
  • Parmezan

Pyszny dodatek do obiadu. Ja podałam z tortilla de patatas i pieczoną rybą.
0


Przepis banalny, ale musiał się pojawić, bo to nasza ulubiona jajecznica, jedzona zawsze w leniwe niedzielne lub sobotnie południe lub w wakacje w Hiszpanii.

Pikantną kiełbaskę chorizo podmażamy na teflonowej patelni lub w rondelku bez dodatku tłuszczu (bo wytopi się z kiełbaski), możemy dodać do niej cebulkę i udusić, ale nasza ulubiona wersja zawiera szczypiorek.  Następnie dodajemy jajka i smażymy aż osiągną taką konsystencję jaką najbardziej lubimy.
Do tego pachnące słońcem pomidory, z cebulka, oliwą i oliwkami.


1


Kupowane w chińskich knajpkach sajgonki zawsze budzą we mnie ambiwalentne emocje. Z jednej strony lubię sajgonki a z drugiej zawsze zastanawiam się co jest w środku.
Do zrobienia domowych sajgonek znowu zainspirowała mnie moja Doboshi, powiedziała, żebym kupiła papier ryzowy i zapakowała w nim to, co lubię. Serdecznie polecam takie eksperymenty. Po kilu próbach już wiem, jakie sajgonki lubimy najbardziej.
W sajgonki zawijam całe produkty lub po siekam je wszystkie razem.


Składniki:
Nadzienie

  • garść krewetek królewskich lub dużych koktajlowych zimnowodnych (gdy używam tych drugich wtedy nie siekam składników)
  • kilka paluszków krabowych
  • garść posiekanej, świeżej kolendry
  • (opcjonalnie też szczypiorek)
  • mała miseczka cienkiego makaronu ryżowego
  • mała miseczka podgotowanej mieszanki warzyw chińskich (ja używam mrożonki)
  • sos sojowy bezglutenowy
  • dodaję też czasem: 2 łyżki prażonych nasion sezamu, łyżkę oleju sezamowego
  • papier ryżowy

ewentualnie olej arachidowy (lub inny) do smażenia, choć ja lubię też wersję bez smażenia


Sos

  • duży ząbek czosnku
  • papryczka chilli (może być bez, jeśli wolicie wersję łagodną)
  • szklanka wody mineralnej niegazowanej lub wystudzonej przegotowanej
  • łyżka sosu rybnego lub ostrygowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 2 łyżeczki cukru



Składniki siekamy (jak czasem nie siekam, tylk zawijam w całości: kilka krewetek, makaron, warzywa, paluszek krabowy) dodajemy kolendrę, szczypiorek, sezam, doprawiamy sosem sojowym i olejem sezamowym i zawijamy w papier ryżowy. Możemy usmażyć lub nie. Podajemy z sosem.

0


Jest to tak pyszna zupa, ze w jednym tygodniu robiłam ją trzy razy. A co w niej najfajniejsze, robi się w 15 minut.

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 cukinie
  • 2 puszki cieciorki (lub duży słoik 400g)
  • 4-6 pomidorów obranych ze skórki lub (mogą być 2 puszki)
  • 250g tomate frito (jeśli mamy gotowe, jeśli nie może być przecier pomidorowy z pudełka z 2 łyżeczkami cukru)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, ewentualnie cukier (jeśli trafia nam się kwaśne pomidory)
  • bazylia do ozdobienia

Kroimy drobno cebulkę i podsmażamy na oliwie, dodajemy do niej poszatkowaną cukinię i pozwalamy się jej dusić przez około 10 minut. W tym czasie do garnka wkładamy cieciorkę (razem z zalewą), pomidory, tomate frito (lub przecier) sól, pieprz i podgrzewamy. Następnie dodajemy cukinię i gotujemy jeszcze chwilę aż zupa nabierze smaku.
Podajemy posypaną posiekaną, świeżą bazylią z grzankami czosnkowymi.
3


Pomysł Doboshi, który postanowiłam wypróbować i było warto.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • ½  papryki żółtej,
  • ½  papryki zielonej
  • ½ papryki czerwonej
  • opcjonalnie: chilli
  • kawałek sera feta
  • Przyprawy: sól, pieprz, odrobina sosu sojowego, papryka

Piersi rozbijamy na cienkie kotlety, chwilę marynujemy w przyprawach. Paprykę kroimy w paseczki a fatę w podłużne kawałki i zawijamy w kurczaku. Podlewamy wodą (można również skropić oliwą, ale nie trzeba) i zapiekamy w brytfance z przykrywką lub prodziżu.
1


Pyszna letnia sałatka, która doskonale się prezentuje i bardzo fajnie smakuje. Można ją podac do mięsa i ryb z grilla lub jako przystawkę.

Składniki:

  • 4 żółte pomidory
  • 4 czerwone pomidory (z dużą ilością miąższu)
  • garść posiekanych liści bazyli
  • sól, pieprz
  • oliwa do skropienia (opcjonalnie oliwa czosnkowa lub chilli)

wersja gorące caprese: 2 kule mozzarelli pokrojone w plastry

Pomidory kroimy w plastry i przekładamy kolorami. Możemy dodac też mozarelle.
Posyujemy bazylią przed lub po (zleży czy wolicie świeże, czy przypieczone zioła) i zapiekamy. Prze podaniem skrapiamy oliwą i podejemy ciepłe.
2


Zastanawiam czy istnieje niesmaczna potrawa z ziemniaków? Chyba nie. Zarówno ziemniaczane dodatki jak i dania główne są po prostu pyszne, co zwykle jest wprost proporcjonalne do kaloryczności. Ale raz na jakiś czas można sobie pozwolić na blocik Weli, tortillę ziemniaczaną, pieczone ziemniaczki czy ziemniaczki Hasselback
U nas w domu byli zwolennicy ziemniaczków tradycyjnych, tłuczonych i Ci, którzy robili sobie puree, czyli mój Tata i ja J. Coś w tym jest, że dzieci dziedziczą „smaki” po rodzicach. Ja jak mój Tata kocham szpinak, jajka, puree. Mój Brat i Siostra odzedziczyli gusta po Mamie.

Składniki:

  • gotowane ziemniaki
  • spora ilość masła
  • gęsta śmietana (w wersji lżejszej można użyć mleka lub/i jogurtu)
  • sól, opcjonalnie: gałka muszkatołowa

Gorące ziemniaki ugniatamy z dużą ilością masła. Gdy już masło się wchłonie, dodajemy łyżkę śmietany i mieszamy. Doprawiamy solą, można też dodac szczyptę gałki muszkatołowej.

U nas puree ziemniaczane pojawia się zawsze w naszym klasycznym zestawie: steki, fasolka szparagowa, puree (które wyparło smażone ósemki ziemniaków;).

5

niedziela, 21 sierpnia 2011


Przywiozłam chyba z milion wiejskich jaj, więc jajeczne potrawy często gościły na naszym stole w ostatnich dniach. Nie narzekam, bo jak wiecie jestem największym na świecie jajkożercą ;)
Na obiad tortilla de patatas, na śniadanko pasta, sadzone, jajecznica z chorizo…

Składniki:

  • 4 jajka na twardo
  • garść szczypiorku
  • kawałek chudej fety
  • pieprz do smaku (z solą uważamy, bo feta jest słona)

Do rozdrabniania jajek używam specjalnej praski lub po prostu tłuszka do ziemniaków z dziurkami. Mieszamy wszystkie składniki. Super smakuje ze świezym, razowym chlebem, rzodkiewkami i pomidorami.

1


Jest to koktajl, który smakuje jak landrynki.
Doskonałe letnie drugie śniadanie.

Składniki:

  • pomarańcza
  • kiwi
  • garść malin
  • kilka listków mięty
  • jogurt naturalny
  • łyżka miodu (lub więcej wedle potrzeby)

Owoce obieramy i miksujemy z jogurtem, miodem i miętą. Pijemy w dobrym humorze w promieniach słońca ;)

0

sobota, 13 sierpnia 2011

Bardzo dobra i zawadiacka, bo fasolka z talerza łypie na nas czarnym oczkiem ;)

Składniki:

  • 300g fasolki czarne oczko (może być ze słoika lub puszki lub wcześniej namoczona)
  • 2 duże pomidory
  • tomate frito lub sos pomidorowy
  • mała cebulka
  • cukinia
  • papryka słodka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz, curry
  • opcjonalnie: pikantna papryka lub sos chilli

Cukinię szatkujemy i podsmażamy z posiekaną cebulką, po chwili dodajemy pokrojoną w paski paprykę. Przekładamy do garnka,dodajemy pokrojone i obrane pomidory i fasolkę (jeśli jest z puszki - jeśli nie to wcześniej ją gotujemy do miękkości). Podlewamy szklanką wody, doprawiamy solą, pieprzem i curry. Chwilę gotujemy. Podajemy z czosnkową bruschettą.
0

Łączna liczba wyświetleń