Follow by Email/Obserwuj przez Email

poniedziałek, 31 października 2011

Bardzo fajne, wilgotne ciasto... takie cynamonowo-bakaliowe preludium do świątecznych pierniczków i pierników:)


Składniki:

  • pół rozpuszczonego masła
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka cukru lub cukru pudru
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka cynamonu (można dodać też przyprawę do piernika) 
  • 2 szklanki startej lub zmiksowanej dyni
  • mały słoiczek powideł (u mnie śliwkowe)
  • bakalie: u mnie orzechy włoskie, migdały, śliwki, morele i rodzynki, skórka pomarańczowa

Wszystkie składniki mieszamy i pieczemy około godziny w 180-200 stopniach. 
Zrobiłam do ciasta polewę z gorzkiej czekolady i posypałam prażonymi płatkami migdałów.

DYNIOWE PRZEPISY:
5

poniedziałek, 17 października 2011

Przepis dostałam w zeszłym roku od Pani Marzenki od tej pory zawsze mam imbir w lodówce i kiedy tylko czuję, że łapie mnie przeziębienie od razu robię tę miksturę. Polecam! Rozgrzewa, przeczyszcza zatoki i od razu robi człowiekowi dobrze ;)

Składniki: 
  • duży kawałek imbiru (ok 10 cm)
  • 2-3 łyżki miodu
  • cytryna
  • woda
Pokrój imbir (możesz obrać lub niekoniecznie( na drobne kawałki, wrzuć do małego garnuszka, zalej wodą, zagotuj, następnie gotuj na małym ogniu około 20 minut. Jak przestygnie dodaj 2-3 solidne łychy miodu i sok z 1 cytryny. Trzeba pić ciepłe. Dużo zdrówka wszystkim życzę!
3

wtorek, 4 października 2011

To jest po prostu coś fantastycznego! Jestem zakochana w pistacjowym pesto i w tym daniu. Wąż też.

Składniki:

  • 4-6 łyżek pistacjowego pesto dokładny przepis tu
  • 2 piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-4 łyżki oliwy z oliwek
  • pomidorki koktajlowe - około 250g
  • sól, świeżo mielony pieprz
  • makaron penne (przy IO razowy)

Kurczaka myjemy, czyścimy, kroimy w niewielką kostkę i solimy. Mieszamy z wyciśniętymi ząbkami czosnku i 3 łyżkami pesto. Smażymy na oliwie aż się lekko zarumieni. Następnie dodajemy przekrojone na pół pomidorki. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z resztą pesto. Podajemy z przyrządzanym kurczakiem. Pycha!
0

Taka mała kombinacja na temat klopsa ;)

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego
  • 4-6 kawałków papieru ryżowego
  • 200g mieszanki chińskiej (mrożonej)
  • łyżka zielonej pasty curry
  • łyżeczka nasion kolendry (może być stłuczona w moździerzu)
  • sól, pieprz
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 2 jajka
  • posiekany makaron ryżowy lub sojowy (jaki wolicie)
  • kilka łyżek oliwy


Blaszkę keksówkę smarujemy oliwą i wykładamy uprzednio namoczonymi w wodzie płatami papieru ryżowego. Składniki klopsa mieszamy razem i przekładamy do brytfanki. przykrywamy wartstwą papieru - może być podwójna. Skrapiamy oliwą. Pieczemy około 20-30 minut.


0

poniedziałek, 3 października 2011

Jeśli lubicie pistacje - będziecie w raju. Pesto jest nieziemskie. Proste, ale pracochłonne.

Składniki:

  • 300g pistacji
  • 3/4 szklanki oliwy (ja użyłam oliwy z orzechów włoskich pół na pół z oliwą z oliwek)
  • kawałek parmezanu, grana padano lub innego twardego sera - ostatnio stwierdziłam, że polskie sery Bursztyn i Rubin doskonale nadają się do pesto)
  • sól, pieprz

opcjonalnie: niektórzy dodają do pesto pistacjowego czosnek i/lub rukolę. U mnie w domu zgodnie stwierdziliśmy, że nie będziemy psuć wyśmienitego smaku pistacji i nie dodajemy czosnku.

Uwaga, uwaga zaczyna się zabawa. Trzeba wyłuskać pistacje. Jeśli natraficie na już wyłuskan, kupujcie i nie patrzcie na cenę ;). Oczywiście żartuję, może dlatego, że jest z nim tyle zabawy, pesto smakuje tak wyśmienicie? ;)
Pistacje zalewamy wrzątkiem i gdy wystygnie, mniej lub bardziej dokładnie staramy się pozbawić je purpurowych skórek. 
Gotowe do akcji pistacje mieszamy w blenderze z serem, oliwą, solą i pieprzem

Pesto można podawać z pieczywem, makaronem lub mięsem.
Ja zrobiłam bruschetty i sałatkę z mozarelli i pieczonych pomidorów z pesto.
Szał!

2

Łączna liczba wyświetleń