poniedziałek, 2 stycznia 2012

CIASTA WELI: STAROPOLSKA STRUCLA MAKOWA /// PÓŁFRANCUSKIE, NIESŁODKIE CIASTO: MAKOWIEC I KOKOSOWIEC

Super pyszne przepisy na ciasta mojej Teściowej.
Koniecznie warto wypróbować. Zarówno na tradycyjną struclę makową (zdjęcie) jak i na makowiec i/lub kokosowiec :)

STAROPOLSKA STRUCLA MAKOWA WELI (Krucho-drożdżowa)

Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 15 dag masła
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 2 całe jajka i 2 żółtka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 5 dag drożdży 
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
Drożdże mieszamy w kubeczku ze śmietaną. Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników. Ciasto dzielimy na 2 lub 3 części (w zależności od ilości blaszek, wychodzą 2 wąski dłuższe lub 3 małe)

Nadzienie:
  • 40 dag maku
  • 4 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag mąki
  • 10 dag posiekanych bakalii: migdałów, orzechów włoskich, laskowych
  • 15 dag rodzynek
  • opcjonalnie: 2 łyżki miodu (ale można bez)
  • piana z 6 białek
  • opcjonalnie: kieliszek koniaku lub rumu
Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na dwanaście godzin, odcedzamy i przepuszczamy przez maszynkę na małych oczkach dwa razy.
W garnku roztapiamy masło i dodajemy bakalie, podsmażamy ciągle mieszając.
Mieszamy z bakaliami i chwilę podrzewamy. Do lekko schłodzonego farszu dodajemy 4 żółtka ubite ze szklanką cukru. Na koniec lekko mieszamy ubite białka z makowym farszem. Smak masy makowej będzie wykwintniejszy, jeśli dodamy do niej kieliszek dobrego rumu lub koniaku.
Układamy farsz na rozwałkowanych kawałkach ciasta (2 cm od brzegów). Zwijamy w struclę. Przekłądamy do nasmarowanych masłem brytfanek. Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na godzinę, przykrywamy ściereczką, żeby wyrosło. Żeby nie popękało w trakcie pieczenia, możemy je leko ponakłuwać.
Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika (150-180 stopni), po 45-50 minutach ciasto powinno być gotowe.
Polewamy lukrem

PÓŁFRANCUSKIE, NIESŁODKIE CIASTO WELI: MAKOWIEC I KOKOSOWIEC


Składniki:
  • 1 ½ kostki masła 30 dag)
  • 30 dag mąki
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki wody
Mąkę mieszamy z masłem przy pomocy noża. Dodajemy 3 żółtka i 4 łyżki wody. Ciasto zagniatamy bardzo szybko, robimy kulę i wkładamy do lodówki na około 1 godzinę.

Nadzienie z maku:

  • bakalie – pocięte, rozdrowbnione
  • 40 dag maku
  • 40 dag cukru
  • 4 żółtka
  • piana z 7 białek
Mak sparzamy i odcedzamy na sitku, następnie rzepuszczamy przez maszynkę 2 razy. Mieszamy mak z cukrem. Dodajemy żółtka, bakalie i mieszamy. Na koniec delikatnie łączymy z ubitymi białkami.

Ciasto dzielimy na dwie części – jedną większą, drugą mniejszą. Mniejszą układamy na dnie blaszki, nakłuwamy widelcem. Układamy na niej mak. Kładziemy drugą, większą warstwę ciasta (ciasto się kurczy i odkrywa mak- musi być dokładnie przykryte) i pieczemy około godziny w maksymalnej temperaturze.
Na koniec posypujemy cukrem pudrem.

Nadzienie z wiórków kokosowych:
  • 10 dag masła
  • 20 dag wiórek kokosowych
  • 1 płaska łyżka mąki
  • ubita piana z 3 białek z 1 szklanką cukru
Masło rozpuszczamy, dodajemy wiórki i mąkę. Powoli łączymy z białkami i cukrem.
Rozkładamy na ciasto (zamiast opcji makowej). Przykrywamy drugą wartswą ciasta i pieczemy.
Ciasto, ponieważ nie jest słodkie doskonale nadaje się do innych wypieków. Można z niego zrobić pierożki z mięsem, ciasteczka – kopertki, paszteciki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń