Follow by Email

poniedziałek, 2 stycznia 2012

CIASTECZKA MASCARPONE (w wersji z lukrem pomarańczowym zakrapianym)

Mój autorski przepis na ciasteczka świąteczne, ale nie tylko Doboshi powiedziała, że można je przełożyć masą np. mascarpone i zrobić z nich markizy. Ja swoje polałam lukrem zrobionym z cukru, soku pomarańczowego, skórki pomarańczowej i odrobiny brandy (ale może być też likier pomarańczowy), skropiłam je roztopioną czekoladą.

Składniki:

  • 250g serka mascarpone
  • 250g mąki
  • 180g drobnego cukru lub cukru pudru (troszkę ponad pół szklanki)
  • 3 duże żółtka
  • łyżeczka proszku dopieczenia lub sody
  • cukier waniliowy lub laska wanilii



Akurat robiłam w tym samym czasie pierniczki, więc białka zużyłam do robienia lukru.
Ugniatamy ciasto tak jak kruche i wkładamy do lodówki na jakąś godzinkę.
Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i pieczemy około 15 minut (warto sprawdzać i wyjąć, żeby doszły) .
Ja mam wrażenie, że zbyt długo trzymałam w piekarniku i niektóre partie wyszły twardawe.
Ciasteczka mają bardzo fajny, mleczno-śmietankowy smak. Polecam!


Lukier:
sok z pomarańczy
kandyzowana, drobno pokrojona skórka pomarańczowa (jeśli nie macie, można zetrzeć do lukru skórkę z pomarańczy)
kieliszek alkoholu - u mnie brandy, może być też likier pomarańczowy
cukier - min. szklanka (ale trzeba dosypywać, żeby powstał gęsty syrop)

Gotujemy sok z cukrem. Gdy już będzie ściekał z łyżki tworząc nitkę, dodajemy alkohol, przestudzamyi ukręcamy na lukier.
Ciasteczka można ozdobić też czekoladą, skórką pomarańczową lub lukrem pudrem albo posypać przed pieczeniem brązowym cukrem.

Smacznego!

1 komentarz:

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń