niedziela, 1 stycznia 2012

MURZYNEK BAKALIOWY WELI - NAJLEPSZY! (murzynek nie żadne brownie!)


Kiedyś moja Babcia Wala, Mama mojej Mamy robiła super murzynka w prodiżu. Uwielbiałam go.
Teraz ten smak przypomniał mi murzynek mojej Teściowej - Weli:) Specjalnie zamówiłam go sobie na Święta. I coś czuję, że będę musiała w nowym roku dużo ćwiczyć ;))

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
  • 1 płaska łyżka sody oczyszczonej
  • 2 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki kakao
  • 1 duży słoik dżemu lub powideł (każde, najlepsze śliwkowe)
  • 2 jajka
  • bakalie wedle uznania
  • rodzyki
  • 1 kostka masła
  • 2 szklanki cukru
  • wiórki kokosowe do posypania polewy


Rozpuszczamy masło, dodajemy bakalie, rodzynki, mleko, kakao, dżem a na koniec cukier. Zagotowujemy. Mieszamy mąkę z sodą i dodajemy do ugotowanej, przestudzonej masy. Następnie dodajemy 2 roztrzepane całe jajka. Mieszamy.
Wylewamy do foremki i pieczemy około godziny.

Możemy przełożyć powidłami lub kremem.
Możemy podzielić składniki na połowę i zrobić mniejsze ciasto.

Najlepsza polewa:

  • ½ masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • Sok z ½ cytryny
  • 100g kieliszek koniaku lub brandy (lub spirytus)
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy cukier, wodę i kakao. Mieszamy i dodajemy sok z cytryny. Na końcu wlewamy koniak.

Polewamy murzynka i posypujemy wiórkami kokosowymi, gdy polewa przestygnie.
Jest PYYYYYSZZZNYYYYYY!


9 komentarzy:

  1. Uwielbiam murzynek:) Ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. polewa z brandy lub koniaczkiem jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. na jak duzej formie pieczesz to ciasto? bo chce sprobowac;)

    OdpowiedzUsuń
  4. na duuużej prostokątnej, ale możesz podzielić na połowę ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam jest jeszcze ciepły ale pieknie wygląda i jest przepyszny. Przepis świetny :))))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, przekażę Teściowej :)
      To chyba moje ulubione ciasto.

      Usuń
  6. Dobrze że murzynek a nie żadne brownie, nasz swojski babciny lub ciociny czy kogoś ważnego ale MURZYNEK:-)
    Jest wspaniały:-)

    OdpowiedzUsuń
  7. A powidłami przekładamy przed czy po upieczeniu?

    OdpowiedzUsuń
  8. Po upieczeniu i wystygnięciu :)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń