Follow by Email/Obserwuj przez Email

niedziela, 26 lutego 2012

KARKÓWKA W PIWIE Z ROZMARYNEM I CEBULKĄ

Najlepszy w pieczeniu i przyrządzaniu mięs jest mój Szwagier. Dlatego przed zrobieniem karkówki skonsultowałam z nim swój pomysł na nią i dostałam wiele cennych wskazówek :)


Składniki:
  • kawałek karkówki (w zależności od potrzeb, u mnie ponad kg)
  • 3 łyżki majeranku
  • 4 wyciśnięte ząbki czosnku
  • kilka gałązek rozmarynu
  • garść grubej, morskiej soli
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 0,5 litra piwa
  • 3 duże cebule

Karkówkę nacieramy wymieszanym z oliwą, majerankiem, wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i porwanymi listkami rozmarynu. Zalewamy piwem i zostawiamy na noc w lodówce.
Cebule kroimy w krążki i układamy na dnie brytfanny. Kładziemy na niej karkówkę i zalewamy marynatą z piwa i przypraw. Przykrywamy pokrywką i pieczemy około 1-1,5 godziny. Karkówkę możemy obracać. Jeśli jest za dużo sosu możemy go zredukować piekąc ostatnie 30 min. bez przykrycia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń