Follow by Email

czwartek, 23 lutego 2012

PEPERONATA

Warzywa trzeba jeść drodzy Państwo! Nie ma, że zimno ;) Najlepiej w takich sytuacjach sprawdzają się ciepłe sałatki, duszone lub pieczone warzywa na przykład doskonała, rozgrzewająca peperonata! Idealna do focacci, albo do mięsa, albo na sałatę aaaalbo nawet na zimno!

Składniki:

  • kilka różnokolorowych papryk
  • 2 czerwone cebule
  • 5 ząbków czosnku (przeciętych na pół)
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie dla podkręcenia atmosfery ;) 2 papryczki jalapeno albo 1 chilli

Cebule kroimy w grube piórka, podsmażamy razem z czosnkiem na oliwie tak, żeby nie przypalić cebuli, ale ją udusić. Gdy już będzie gotowa wyjmujemy czosnek i używamy do czegoś innego, ja wrzuciłam do mięsa, które robiłam an obiad, ale taki usmażony czosnek smakuje super z odrobiną soli roztarty na świeżym pieczywie.
Paprykę czyścimy i kroimy w słupki, dodajemy do cebuli i dusimy wszystko około 20-30 minut od przykryciem aż papryka będzie miękka. Dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą i pieprzem.

4 komentarze:

  1. doskonale, jak zmielic to wyjdzie przepyszny sosik nawet i do pizzy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. albo nawet i zupa paprykowa :))
      Zerknij tutaj:) http://gotowanienawszystko.blogspot.com/2011/09/rozgrzewajacy-krem-z-papryki-z.html

      Usuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń