Follow by Email/Obserwuj przez Email

wtorek, 14 lutego 2012

PESTO Z BURACZKÓW DOBOSHI

by Marta Dobosh


Składniki:


  • 3 małe buraczki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki orzeszków pinii, zrumienionych na suchej patelni( ja dodałam pestki zrumienione pestki słonecznika)
  • 3 łyżki pokrojonego w kosteczkę Parmezanu( dodałam Grana Padano)
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Buraczki umyć, osuszyć, każdy zawinąć w folię aluminiową, ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż do miękkości, przez około 1 godzinę.
Buraczki wyjąć z folii i obrać, pokroić na mniejsze kawałki. Zmiksować blenderem razem ze zrumienionymi orzeszkami pinii lub pestkami słonecznika i, Parmezanem lub Grana Padano, czosnkiem i oliwą.
Doprawić solą i dużą ilością czarnego pieprzu.
Pysznie smakuje na krakersach lub jako dip do tortilla chips.

2 komentarze:

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń