Follow by Email

niedziela, 26 lutego 2012

PIERSI Z KACZKI Z SOSEM Z OWOCÓW LESNYCH

Od jakiegoś czasu miałam ochotę na kacze piersi aż wreszcie zdecydowałam się na pierwsze podejście. Oto efekt :)

Składniki:
  • 4 kacze piersi
  • sól, pieprz
  • paczka mrożonych owoców leśnych (lub w sezonie świeże: maliny, jeżyny, czarne i czerwone porzeczki, jagody, borówki)
  • łyżka masła
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • łyżka miodu
  • łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej jakiejś eko bez dodatków cukru itd. lub zmielone goździki, gałka muszkatołowa, cynamon, ziele angielskie, pieprz i imbir)
  • 30 ml dobrego ciemnego octu balsamicznego
W rondlu roztapiamy łyżkę masła, dodajemy ocet, cukier i miód a po chwili owoce. Zdusimy aż sos zgęstnieje i woda wyparuje - około 30 minut na małym ogniu.
Piersi czyścimy i wyskubujemy pozostałości piór. Jeszcze nie trafiłam na idealnie wyskubaną kaczkę. Zawsze dokładnie, wręcz obsesyjnie sprawdzam, czy nie ma piórek. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Skórkę nacinamy w krateczkę. Nacieramy z każdej strony solą i pieprzem i układamy skóra do dołu na zimnej patelni. Włączamy średni ogień tak, żeby przez około 5 minut z kaczki wytopiła się maksymalnie duża ilość tłuszczu. Zwiększamy ogień i zarumieniamy skórkę, żeby stała się chrupiąca. Następnie smażymy z drugiej strony około 2 minut. Odsączamy z soków, przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy około 10 minut. 

Po wyjęciu z piekarnika kroimy na średniej grubości plastry.
Kaczkę podałam na mieszance sałat z pokruszonym bułgarskim serem. Kaczkę polewamy sosem z owoców leśnych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń