piątek, 3 lutego 2012

Wątróbka cielęca z sosem z malin, na sałacie z gruszką, jabłkiem i serem roquefort


Zainspirowana sałatką z wątróbki drobiowej, którą spróbowałam w Restauracji Kwadrans w Kazimierzu, tęskniąc za tym smakiem postanowiłam wykonać własną wersję tego dania tym razem z wątróbką cielęcą.

Składniki:

  • 300g wątróbki cielęcej (lub drobiowej)
  • kilka łyżek mąki do oprószenia
  • kilka łyżek oliwy do smażenia
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • miks Waszych ulubionych sałat
  • kawałek sera roquefort lub innego pleśniaka
  • gruszka
  • jabłko
  • sos z malin - ja miałam zrobione maliny w sosie własnym bez cukru od Doboshi, ale możecie udusić w rondelku świeże lub mrożone maliny z 2-3 łyżeczkami cukru lub ksylitolem
  • sól, pieprz

Wątróbkę czyścimy i kroimy na kawałki, oprószamy mąką i smażymy na oliwie z masłem.
Kawałki jabłek w skórce dokładamy na patelnię pod koniec smażenia. Usmażoną wątróbkę z jabłkiem układamy na sałacie wymieszanej z kawałkami świeżej gruszki i sera, polewamy sosem z malin.

1 komentarz:

  1. Wspaniałe;), uwielbiam wątróbkę, a to połączenie musi być rewelacyjne;)

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna 🍋

Łączna liczba wyświetleń