Follow by Email/Obserwuj przez Email

czwartek, 15 marca 2012

PSTRĄG CURRY Z CYTRYNOWĄ NUTĄ BY MARTA T & OLA

Dziś odwiedziła mnie (wreszcie!!!) przyjaciółka jeszcze z czasów szkoły podstawowej Marta T i przyniosła mi w prezencie w przyprawy fish currry masala i chicken curry masala.
W lodówce czekały filety z pstrąga, na które szukałam pomysłu (między innymi w Grupie Zdrowo Podjeść - dzięki za inspiracje!). Dzięki Marcie i jej przyprawom postanowiłyśmy zaimprowizować zupełnie nowe danie.
Ja byłam odpowiedzialna za sekcję cytrynową :) Marta za całą resztę. Muszę powiedzieć, że wyszło nam bardzo fajne danie, które z przyjemnością spałaszowałyśmy z jaśminowym ryżem.
Lepiej zapiszę, bo zapomnę, a warto je powtórzyć, zwłaszcza, że za miesiąc jedziemy do indyjskiego sklepu :)))

Składniki:

  • 2 duże filety z pstrąga (lub innej ryby)
  • 2 czerwone cebule
  • szczypta cukru
  • 3 listki limonki
  • gałązka trawy cytrynowej
  • sok z połówki limonki
  • mleko kokosowe
  • 3 łyżki przyprawy fish curry masala
  • pół łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki papryki słodkiej
  • garść szpinaku
  • pół kostki fety
  • sól
  • olej do smażenia 

Rybę wyczyściłyśmy solidnie, obrałyśmy ze skóry i ostatnich ości i pokroiłyśmy w kostkę. Obsypujemy curry masalą (2 łyżki) i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy.

RADA MARTY: rybę i naczynia po rybie dobrze myć w zimnej wodzie, wtedy znacznie łatwiej usunąć rybi zapach.

Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju ryżowym, dodajemy szczyptę cukru, żeby ładnie się zeszkliła. Następnie dodajemy posiekane listki limonki, trawę cytrynową. Jeśli ma miękki środek możemy go posiekać, jeśli nie rozkładamy listki i wrzucamy w całości. Później je wyjmiemy. Zalewamy całość mlekiem kokosowym, dodajemy kurkumę, paprykę i jeszcze łyżkę curry masali. Dodajemy rybę i chwilę gotujemy. Wciskamy sok z limonki, garść świeżych listków szpinaku i pokrojoną w kosteczkę fetę. Jeszcze chwilę gotujemy. Doprawiamy sola do smaku.
Zjadłyśmy z ryżem jaśminowym (przy IO czerwonym jaśminowym lub brązowym) wymieszanym z podsmażonym czosnkiem i oliwą.

RADA MARTY: ryż, ziemniaki, warzywa solimy po zagotowaniu wody.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń