Follow by Email/Obserwuj przez Email

wtorek, 13 marca 2012

WOŁOWINA MASMAM CURRY




Składniki:

  • około 1kg wołowiny np.antrykot
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 5 niedużych ziemniaczków
  • pasta ,,masman curry"(do kupienia w sklepach Asian Foods)
  • laska cynamonu
  • odrobina świeżej bazylii
  • ryż jaśminowy
  • sól i pieprz
Wołownę kroimy w kostkę i wrzucamy do rondla, zalewamy 1 puszką mleka kokosowego oraz wodą na tyle aby zakryć mięso i wsypujemy łyżeczkę soli. Dodajemy cynamon i gotujemy przez 2 godziny, zostawiając na małym ogniu, nie do końca szczelnie nakryte pokrywką.Ppo 2 godzinach wyjmujemy mięso a do kokosowo-cynamonowego wywaru wrzucamy na 15 minut pokrojone w grubą kostkę ziemniaki.Gdy ziemniaki są już miękkie wrzucamy z powrotem mięso do rondla. Pastę rozrabiamy w drugiej puszce mleka kokosowego i wlewamy do ugotowanej wcześniej wołowiny i ziemniaków,nadal trzymając na ogniu. Gotujemy przez chwilkę, ok 2 minuty.Na koniec dodajemy pokrojoną świeżą bazylię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
UWAGA: PASTA JEST OSTRA.NIE DODAJEMY JUŻ INNYCH PRZYPRAW.

Ryż jaśminowy-sposób przyrządzania:gotujemy w proporcjach 1 szklanka ryżu/1 szklanka wody
Ryż trzeba przepłukać w zimnej wodzie, odzcedzić i ugotować we właściwych proporcjach. Gotujemy 10 min na małym ogniu. po ugotowaniu zostawiamy na 15 minut pod przykryciem. Nie solimy.

3 komentarze:

  1. Mhmmm.. Bardzo lubię takie egzotyczne, aromatyczne dania! Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  2. Gotowe pasty curry czasem sie przydaja. Podoba mi sie to danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak! Marta ostatnio szaleje :)
    Trudno się oprzeć :)))

    Pozdrowienia,
    Cytryna

    OdpowiedzUsuń

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń