Follow by Email/Obserwuj przez Email

piątek, 6 kwietnia 2012

LATINO BURGERY


Pyszne, paprykowe burgery z jalapeno lub marynowaną hiszpańską papryką.
Składniki:
  • 400g mielonego mięsa wołowego  np. rostbef, pierwsza krzyżowa, zrazowa 
  • 1 posiekana cebula
  • 1 jajko
  •  sól, pieprz i łyżkę hiszpańskiej papryki pimienton (może być miks pikantnej i słodkiej, ona ma taki fajny wędzony posmak, ale opcjonalnie może być zwykła papryka)
  • ze dwie łyżki bułki tartej do środka, ale nie koniecznie, tylko, jeśli się za mocno klei
Lepię płaskie, okrągłe burgery (dostosowane do wielkości bułki jaką akurat mam;)obtaczam znowu w pimnientonie (lub zwykłej papryce),  smażę pokrojone w cienkie plastry pikantne chorizoZdejmuję z patelni a tłuszczu z chorizo (można dolać oliwę) smażę burgery. Przygotowuję bułkę (czasem wyjmuję z niej środek): smaruję ją z jednej strony musztardą (rosyjska, francuską, sarepską - jaką lubicie) i keczupem (u mnie Heinz meksykański), dodaję jakąś sałatę albo rukolę, jak mam to paprykę hiszpańską marynowaną albo może być jalapeno albo inna ulubiona papryka. Czasami dodaję pomidora i cebulę lub plaster ogórka konserwowego (jak się zmieści;) .Następnie burgera (dla nas bez, dla Loczka z serem). Na burgera kładę chorizo i mocno naciskam ;) czasem trzeba spiąć patykiem do szaszłyków ;))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dzięki za komentarz! Wszystkiego smacznego! :) Cytryna&Co.

Łączna liczba wyświetleń